Держсанепідслужба попереджає: навіть власна тварина може загрожувати хазяїну сказом!

Укуси та травми завдані домашніми улюбленцями не виключають зараження людини сказом. Тому у подібних випадках необхідно одразу провести профілактичну вакцинацію

Укуси та травми завдані домашніми улюбленцями не виключають зараження людини сказом. Тому у подібних випадках необхідно одразу провести профілактичну вакцинацію.

Цього року зафіксовано два випадки сказу у людей — одного з потерпілих покусав власний пес. За даними Українського центру з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України, у 2014 році зареєстровано чотири випадки захворювання людини на сказ. Усі потерпілі померли, троє з них взагалі не зверталися по допомогу до медиків. Джерелами збудника у двох випадках були лисиці, в інших — безпритульна собака та домашній кіт.

Україна кваліфікується як неблагополучна територія щодо сказу. За даними Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, в нашій країні близько тисячі населених пунктів, де були виявлені хворі на сказ тварини.

У 2014 році за медичною допомогою у зв’язку з нападом тварин звернулося близько 66 тис. осіб. Більшість пошкоджень та ослинень людей заподіяна котами та собаками і складає понад 64 тис. випадків. Варто зазначити, що з них безпритульних тварин — лише близько 17 тис.

Щеплення проти сказу було призначено 17 287 потерпілим.

Тривогу медиків викликає тенденція збільшення відмов та самовільного переривання курсу щеплень. У 2014 році відмовилися від щеплень 1188 осіб та перервали курс  щеплень самовільно 857 осіб.

Джерела збудника сказу в Україні:

  • лисиці — 38,7% від усіх захворілих тварин (414 випадків);
  • коти — 25,6% (274);
  • собаки — 20,0% (215);
  • свійські тварини (велика і дрібна рогата худоба)— 11,8% (116) 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді