Про що свідчать коронавірусні цифри січня: статистика і плани на 2021 рік

Читайте, скільки грошей виплатила НСЗУ медзакладам за лікування COVID-19, як надавати допомогу пацієнтам та що в ПМГ — 2021 стосується коронавірусу

Нові правила інфекційного конт­ролю для ЗОЗ

Про що свідчать коронавірусні цифри січня: статистика і плани на 2021 рік

Цифри січня

У січні майже на 30% порівняно з груднем зменшилась кількість госпіталізованих пацієнтів. Загалом у першому місяці року було госпіталізовано трохи більше 42 тис. пацієнтів з коронавірусною хворобою. Ще 7,5 тис. продовжили розпочате в грудні лікування.

Також у січні зменшилась кількість пацієнтів, яких підключали до джерел кисню — майже на 14 тис. порівняно з груднем. Загальна кількість таких хворих сягла 35,5 тисяч. Це 72% від усіх пролікованих у січні пацієнтів. У відділенні інтенсивної терапії медичну допомогу отримували 9,5 тис. пацієнтів. Це на майже 4 тис. осіб менше, ніж у грудні. Також на 2 тис. осіб у січні зменшилась кількість пацієнтів, які потребували підключення до апарату ШВЛ — таких було до 4 тис.

Київ у січні залишався містом, де госпіталізують найбільшу кількість пацієнтів з коронавірусом — 3421 осіб. Але це майже на 1,5 тис. менше, ніж було в грудні. У Харківській області госпіталізовано 3235 осіб. Але тут за місяць суттєво кількість госпіталізацій не зменшилась.

✅✅✅ Як по-новому реєструвати випадки COVID-19

Меддопомога за договором з НСЗУ

На сьогодні договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 має 511 медзакладів. У січні медичну допомогу пацієнтам з COVID-19 в Україні надавали понад 3 тис. команд, з яких 289 — неанестезіологічні.

Щодо оплат, то у 2020 році НСЗУ виплатила понад 19 млрд грн лікарням та центрам екстренки за надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього. У 2021 році НСЗУ перерахувала майже 1,5 млрд грн25 центрам ЕМД.

Як надавати допомогу пацієнту із підозрою або підтвердженим COVID-19

Первинна і амбулаторно-поліклінічна допомога

Пацієнт може отримати первинну медичну та амбулаторно-поліклінічну допомогу, в тому числі пройти тестування у свого сімейного лікаря. З підозрою на COVID-19 до ЦПМСД може звернутися пацієнт без декларації. За необхідності він отримає консультацію лікаря, а також тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Але для подальшого отримання повного обсягу медичних послуг первинної медичної допомоги треба укласти декларацію з лікарем

Екстрена допомога

Екстрену медичну допомогу у разі критичного стану. Медики швидкої, які прибули на виклик, оцінюють стан пацієнта. Якщо є потреба, транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому надають необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції

Стаціонарна допомога

У безплатний пакет послуг лікування пацієнтів із COVID-19 входить:

  • тестування на COVID-19
  • лабораторне та інструментальне дослідження
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія за необхідності
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби тощо

NB! Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів.

✅✅✅ Лікарі мають право особисто продовжувати лікарняний до 15 календарних днів

ПМГ — 2021

Програма медгарантій на 2021 рік передбачає продовжити стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою за відповідним пакетом послуг до закінчення на території України дії карантину та протягом 30 календарних днів після цього. Потім закладам, які готові до реагування на інфекційні захворювання та епідемії, НСЗУ запропонує укласти контракт за окремим пакетом медичних послуг. Це заклади, які визначать у регіонах департаменти охорони здоров’я.

Також ПМГ — 2021 передбачає окремий пакет вакцинації від COVID-19. НСЗУ укладатиме договори із чітко визначеними медзакладами, спроможними здійснити вакцинацію. Нацслужба платитиме їм за надані послуги протягом усього періоду, поки триватиме вакцинації в Україні. Загалом у ПМГ — 2021 на боротьбу з COVID-19 закладено близько 10 млрд грн.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4880

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115539

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11457

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді