Нове обладнання і навчання персоналу: що передбачає черговий етап реформи ЕМД

МОЗ оновлює матеріально-технічну базу 212 відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги в опорних ЗОЗ. Про це повідомила Світлана Шаталова, заступниця міністра охорони здоров’я

⭐ Зміни в медичному законодавстві за січень ⭐

Торік на суму 3,3 млрд грн МОЗ придбало:

  • 161 комп’ютерний томограф
  • 152 цифрові рентген-апарати
  • 170 апаратів УЗД

Це обладнання поставлять і встановлять у лікарнях до кінця березня.

У 2021 році програма оснащення приймальних відділень опорних лікарень триватиме. У Державному бюджеті передбачено на це 2 млрд грн.

✅✅✅ Уряд ухвалив зміни до Програми держгарантій медичного обслуговування населення

Нове обладнання і навчання персоналу: що передбачає черговий етап реформи ЕМД

Навчання медиків за міжнародними стандартами

Утім матеріальна база, за словами Світлани Шаталової, це лише інструмент. Людей рятують люди. Тому наступна частина реформування ЕМД — навчання лікарів і медперсоналу новим правилам та підходам до реанімаційних дій щодо пацієнтів, які потрапляють у відділення в ургентних станах, відповідно до міжнародних стандартів.

У створенні системи надання ЕМД на госпітальному етапі Україна спиратиметься на досвід Австралії, Ірландії та Польщі. Найважливіші критерії — це найсучасніший підхід до лікування хворих і спроможність адаптувати нові правила до українських реалій.

Проєкт став можливим завдяки тісній співпраці МОЗ і Світового банку в рамках ініціативи «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Українські та міжнародні експерти з медицини невідкладних станів, анестезіології та інтенсивної терапії вже напрацювали пакет пропозицій та змін, які стосуються врегулювання нормативно-правової бази. Їх впровадження дасть можливість окреслити напрями подальшого розвитку та розбудови відділень ЕМД.

✅✅✅ Чи може лікар-ФОП надавати стаціонарну медичну допомогу наркологічним хворим

Створення пілотних проєктів

Далі проєкт переходить до практичної фази. З-поміж лікарень, що надають ЕМД, оберуть близько десятка пілотних, на базі яких відбудеться навчання лікарів та медперсоналу відповідно до міжнародної практики. Також МОЗ напрацьовує новий системний підхід у механізмах роботи відділень.

Заступниця міністра охорони здоров’я зазначила, що відомство працює над тим, щоб кожен медик отримав знання та навички з порятунку життя людини, інструменти, які дадуть змогу приймати правильні та вчасні рішення на догоспітальному та госпітальному етапах.

Довідка. 30.12.2020 набрало чинності оновлене Типове положення про станцію екстреної (швидкої) медичної допомоги. Відповідні зміни внесла постанова КМУ від 23.12.2020 № 1314.

З 1 січня змінився норматив прибуття бригад ЕМД на місце події.

Із 12 січня 2021 року бригади ЕМД мають використовувати Єдиний класифікатор попередніх діагнозів для бригад екстреної медичної допомоги, затверджений наказом МОЗ від 05.11.2020 № 2524.

Наказом від 16.02.2021 № 263 МОЗ затвердило Перелік причин звернень та скарг про необхідність надання екстреної медичної допомоги.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Правова освіта медпрацівників: як захиститися від конфліктів, штрафів та суду»

Після навчання знатимете, у яких випадках закон на вашому боці і почуватиметеся впевнено під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів
4625

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді