Щеплення від COVID-19 в Україні: коли та з якої вакцини почнеться

На першому етапі вакцинації в Україні планують провакцинувати понад 367 тис. осіб. Вакцинація — добровільна і безкоштовна. Про це повідомив Максим Степанов

1 березня клінічні протоколи втратять чинність. Чим керуватися?

Увесь процес вакцинації очолює та координує заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Його завдання — організувати безпечний і безперебійний процес вакцинації. А за забезпечення своєчасного постачання вакцини в Україну відповідає заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко.

Очільник МОЗ зазначив, що повномасштабна стратегія боротьби з COVID-19 та Дорожня карта з впровадження вакцини від COVID-19, які впроваджує МОЗ, — це добре продумана система цілеспрямованих заходів на подолання пандемії. І вакцинація — лише один з ефективних методів протистояти коронавірусній хворобі. Показник дієвості стратегії — зниження кількості захворювань майже втричі порівняно з груднем, також простежується падіння показників смертності від COVID-19.

Щеплення від COVID-19 в Україні: коли та з якої вакцини почнеться

За словами Ігоря Іващенка, у рамках Глобальної ініціативи Gavi COVAX МОЗ уже в лютому отримає першу партію вакцин від COVID-19 і своєчасно розпочне національну кампанію з вакцинації.

Україна увійшла в перелік країн, яким Глобальна ініціатива Gavi COVAX надасть вакцини від COVID-19 вже у першій хвилі розподілу. Спочатку до нас приїде 117 тис. доз вакцин від компанії Pfizer. Наступне постачання вакцин відбудеться із середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. Тоді Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Ігор Іващенко зазначив, що наразі в списку вакцин GAVI COVAX, які планують надавати, Pfizer, AstraZeneca, Novavax, Moderna та Curevac. З квітня COVAX очікує на збільшення обсягів вакцини і вітчизняне МОЗ висловлює зацікавленість у продовженні такого партнерства.

Аби закупівля і постачання вакцини були своєчасними, Україна підпише з компанією Pfizer додатковий пакет документації щодо систем безпеки (ліцензія на імпорт) і відповідальності на основі українського та міжнародного законодавства.

МОЗ буде на зв’язку з COVAX упродовж усього процесу вакцинації, аби бути невід’ємною частиною міжнародної спільноти країн-учасниць альянсу, які отримали вакцини, обмінюватися досвідом, спільно напрацьовувати ефективний механізм кожного етапу вакцинації.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4882

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115541

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11459

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді