Що нового передбачає Програма медгарантій — 2021

Нова Програма медичних гарантій почне діяти з 1 квітня 2021 року. Найближчим часом МОЗ винесе проєкт постанови про затвердження Порядку реалізації ПМГ на засідання уряду. Після цього НСЗУ почне укладати договори із надавачами медичних послуг

Як працювати за ПМГ — 2021

У проєкті ПМГ — 2021 передбачено 35 пакетів медичних послуг:

  • 2 — нові
  • 5 — виокремлені з наявних

Пакети передбачають надання первинної, екстреної, спеціалізованої та високоспеціалізованої, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації, а також допомогу пацієнтам з COVID-19. Розширення Програми медгарантій означатиме зручніший та зрозуміліший маршрут за цими послугами для пацієнтів.

Також ПМГ — 2021 передбачає розширення переліку лікарських засобів для реімбурсації. Найближчим часом почнеться відшкодування вартості лікарських засобів із первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів. З липня НСЗУ почне відшкодовувати вартість інсулінів, а з жовтня — лікарські засоби для лікування розладів психіки та поведінки, зокрема епілепсії. Рецепт на додані до програми реімбурсації препарати стане електронним, а маршрут пацієнта — зрозумілішим.

✅✅✅ Консультаційний звіт щодо інклюзивності ЗОЗ: як і навіщо оформлювати

Програма медгарантій, як і раніше, базується на принципі екстериторіальності. Це означає, що пацієнт має право на допомогу без прив’язки до місця реєстрації чи проживання.

Один із ключових акцентів у ПМГ — 2021 — наближення медичної допомоги до пацієнта. Зокрема, через розвиток амбулаторного рівня допомоги та інтегровані медичні послуги. Тому з квітня 2021 року НСЗУ пропонує пакет послуг для лікування туберкульозу на первинці, а з липня мобільні психіатричні команди, які зможуть надавати допомогу пацієнту вдома.

Що нового передбачає Програма медгарантій — 2021

Нові пакети

Нові пакети у ПМГ:

  • ведення вагітності в амбулаторних умовах
  • стоматологічна допомога дорослим і дітям
  • лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями
  • готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії
  • лікування методом перитонеального діалізу

Останні послуги НСЗУ закуповуватиме за окремим пакетом з 1 липня.

✅✅✅ НСЗУ відзвітувала про виплати за четвертий квартал 2020 року

Пріоритетні напрями

У ПМГ — 2021 залишаються пріоритетні напрями. До закладів, які надають ці послуги НСЗУ висуває підвищені вимоги та опачує їх за вищим тарифом.

Так, медичну допомогу у складних неонатальних випадках оплачуватимуть за найвищим тарифом. Пролікований випадок за надання допомоги новонародженим вагою до 1500 г сягатиме 135 тис. грн.

Тариф на пологи зросте з 8 до 10 тис. грн.

Тариф на лікування гострого мозкового інсульту тепер залежатиме від наданої допомоги. У разі лікувальних ендоваскулярних втручань він становитиме 99 тис. грн. Це сучасний метод видалення згустку крові, який підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії становитиме 42 тис. грн.

Так само розділиться вартість послуг з лікування гострого інфаркту міокарда. У разі стентування тариф становитиме 32 тис. грн. Водночас стенти й надалі закуповуватимуть централізовано.

Новий тип тарифу

У цьому році НСЗУ запропонувала ввести новий тип тарифу — ставку за результатами виконання договору для надавачів первинної та екстреної медичної допомоги. Заклади первинки зможуть отримати доплату за досягнення необхідного рівня вакцинації згідно з Національним календарем щеплень, зокрема, вакцинації від кору. Центри ЕМД — за дотримання правильних маршрутів пацієнтів з підозрою на інфаркт та інсульт.

Фокус діяльності залишається незмінний — пацієнт та його потреби. Тож Програма медгарантій деталізуватися щороку. НСЗУ вдосконалює пакети медпослуг відповідно до потреб пацієнтів та укладає договори з тими надавачами, які спроможні забезпечити ефективну допомогу.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді