Консультаційний звіт щодо інклюзивності ЗОЗ: як і навіщо оформлювати

UA RU
Із 2021-го одна з обов'язкових умов для укладення договору з НСЗУ — наявність звіту про фізичну доступність будівель для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. Розберіться, які вимоги законодавства слід виконати, хто і як проводить експертизу будівель, як виконувати вимоги, якщо ремонту не передбачено

Як працювати за ПМГ — 2021

Ліцензіат, який провадить медичну практику, зобов’язаний забезпечити умови для вільного доступу в приміщення осіб із обмеженими фізичними можливостями (пп. 6 п. 13 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 285). Ця вимога не нова. Відповідні зміни в Законі України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VII в 2019 році набрали чинності 18.12.2019.

Щоб укласти договір про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій у 2021 році, керівник ЗОЗ має надати скановану копію документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп.

NB! НСЗУ не укладатиме договори із ЗОЗ, які не створять безперешкодного доступу до медичних послуг маломобільному населенню.

Роз’яснення НСЗУ щодо вимог до інклюзивності закладу охорони здоров’я

Консультаційний звіт щодо інклюзивності ЗОЗ: як і навіщо оформлювати

Читати роз'яснення

Також у 2018 році КМУ затвердив вимоги до надавача послуг з медичного обслуговування населення, зокрема про наявність умов для медичного обслуговування та вільного доступу до будівель і приміщень надавача медичних послуг осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до законодавства. Тому для укладення договору із НСЗУ слід дотримуватися всіх вимог, визначених постановою КМУ від 28.03.2018 № 391.

Як забезпечити в закладі належні умови для маломобільного населення? Усі відповіді є в нормативно-правових актах.

✅✅✅ Як забезпечити інклюзивність закладу: нові будівельні норми

Доступ маломобільного населення до будівель медзакладу: вимоги нормативних документів

Серед документів, що гарантують право безперешкодного доступу для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення — Конвенція ООН про права інвалідів та Закони України:

  • «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 № 3038-VI
  • «Про будівельні норми» від 05.11.2009 № 1704-VI
  • «Про архітектурну діяльність» від 20.05.1999 № 687-XIV
  • «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» від 14.10.1994 № 208/94-ВР
  • «Про основи соціальної захищеності інвалідів України» від 21.03.1991 № 875-XII

Основний документ — наказ Мінрегіону від 30.11.2018 № 327. Це нові будівельні норми — ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення».

NB! Документ став чинним 01.04.2019. Натомість ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення» втратив чинність.

Нові ДБН поширюються:

  • на проєктування, будівництво нових будівель
  • реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт і технічне переоснащення наявних житлових будинків та громадських будівель та споруд
  • розумне пристосування будівель та споруд до потреб маломобільних груп населення

Тому ЗОЗ та структурні підрозділи повинні відповідати нормам нових ДБН. Найпростіше це зробити під час капітального ремонту чи реконструкції. Не всі заклади мають достатньо ресурсів для цього, тому урядовці запропонували інструмент «розумне пристосування».

Що таке «розумне пристосування»

Фахівець, який провів технічне обстеження, видає звіт та висновок щодо доступності будівлі ЗОЗ для маломобільного населення.

NB! «Кнопка дзвінка виклику» не вважається елементом доступності.

Консультаційний звіт щодо доступності ЗОЗ для осіб з інвалідністю
та іншого маломобільного населення

Консультаційний звіт щодо інклюзивності ЗОЗ: як і навіщо оформлювати

Скачати

Хто перевіряє і підтверджує інклюзивність ЗОЗ

Тепер з'ясуємо, хто проводить експертизу та видає закладу документи, що підтверджують відповідність вимогам нових ДБН.

Діяльність з експертизи та обстеження в будівництві належить до Переліку видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, відповідальні виконавці яких проходять професійну атестацію, затвердженого постановою КМУ від 23.11.2011 № 554.

Документально підтвердити, що керівник закладу дотримав вимог нових ДБН та зробив заклад зручним для маломобільного населення, має право фахівець із питань технічного обстеження будівель та споруд. Такий фахівець має надати замовнику скан відповідного кваліфікаційного сертифіката. Перевірте сертифікат в офіційному реєстрі на e-construction.gov.ua.

За матеріалами журналу «Управління закладом охорони здоров'я»



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді