Медична довідка щодо придатності керування транспортним засобом: бланк

UA RU
Коли, навіщо і за якою формою видається медична довідка для водіїв? Хто видає довідку? Як її заповнювати? Який термін дії довідки водія? Про це — далі

Індикатори якості ► розробка + зразки документів

Спільним наказом МОЗ та МВС від 05.06.2000 № 124/345 затверджено Положення про медогляд кандидатів у водії та водіїв, а також бланк медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом (форма 083/о). Проте наразі цей наказ, як і довідка форми 083/о, вратили чинність. Так, спільний наказ цих міністерств від 15.02.2013 № 124/151 скасовує вищевказаний.

Незважаючи на скасування медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом форми 083/о, необхідність видачі альтернативного документа не зникла. Новий бланк медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом затверджено наказом МОЗ та МВС «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів» від 31.01.2013 № 65/80.

✅✅✅ Медичні висновки про народження дитини: коли і як заповнювати

Бланк медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом

Медична довідка щодо придатності керування транспортним засобом: бланк

Cкачати

Окрім цього, Наказ № 65/80 регламентує порядок отримання довідки шляхом походження медогляду. Розберемося, хто і як видає медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом установленого зразка.

З якою метою видається медична довідка щодо придатності керування транспортним засобом?

Видана особі довідка свідчить про її придатність чи непридатність керувати автотранспортним засобом (АТЗ) тієї чи тієї категорії та є результатом проходження медогляду.

Мета проведення медогляду водіїв/кандидатів у водії — визначити, чи може особа безпечно керувати АТЗ.

Є кілька різновидів медогляду:

попередній

кандидатів у водії

періодичний

водіїв з певною частотою. Проводиться:

  • особам віком до 55 років (включно) — раз/10 років
  • від 56 до 75 років (включно) — раз/3 роки
  • від 76 років і більше — щороку

NB! Водії-перевізники пасажирів та вантажів зобов’язані проходити медогляд раз на рік

щозмінний передрейсовий та післярейсовий

водіїв перед та після рейсів

позачерговий

водіїв у разі погіршення стану здоров'я

Далі роз’яснимо, як проводити попередній та періодичний медогляди, за результатами яких видається медична довідка щодо придатності керування транспортним засобом.

Хто видає медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом установленого зразка?

Довідку водія видає медзаклад або МСЕК (для осіб з інвалідністю) після проходження особою комісійного медогляду в цій установі.

Комісія складається з лікарів таких спеціальностей:

  • терапевт (є одночасно головою комісії)
  • невропатолог
  • отоларинголог
  • офтальмолог
  • хірург

✎ Медогляди перед та після рейсів проводять лікарі лікувального профілю та/або молодші медпрацівники, які мають спеціальність «сестринська справа», «лікувальна справа».

До медогляду включено загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на глюкози, ЕКГ, периметрія та оцінка гостроти зору, оцінка функції вестибулярного апарату, визначення групи крові та резус-приналежності, а також загальне обстеження особи кожним із фахівців.

Окрім того, враховуються дані обов'язкового профілактичного наркологічного огляду особи та дані щодо перебування її на психіатричному обліку за місцем проживання. За потреби лікар-спеціаліст може призначати додаткові обстеження.

Отримані у результаті медогляду дані звіряються з Переліком захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затвердженим наказом МОЗ від 24.12.1999 № 299.

Комісія не має права проводити огляд, якщо особа:

  • має гостре захворювання або загострення хронічного неінфекційного захворювання
  • має інфекційне захворювання в заразному періоді
  • перебуває в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом ліків, що впливають на увагу та швидкість реакції

Термін дії медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом визначається періодичністю медоглядів для кожної із вікових груп водіїв, про що йшлося вище. Проте цей термін може бути скорочено, якщо згідно з Переліком виявлено медичні протипоказання до керування транспортним засобом.

Як заповнювати медичну довідку для водія

За результатами медогляду голова комісії заповнює довідку розбірливим почерком, підписує її та засвідчує печаткою медзакладу.

ПІБ, дата народження та місце проживання вказується відповідно до паспорта особи.

На зворотному боці довідки навпроти кожної з категорій АТЗ у колонці «Відмітка про придатність» робиться позначка «придатний» або ж «непридатний».

За потреби у колонці «Обмеження» вказують умови, яких слід дотримуватися під час керування АТЗ, наприклад «в окулярах (лінзах)», «з ручним управлінням».

Кандидат у водії/водій не згоден з результатами медичного огляду? Має право оскаржити рішення комісії у структурному підрозділі з питань охорони здоров'я обласної, міськдержадміністрації або в суді.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді