НСЗУ відзвітувала про виплати за четвертий квартал 2020 року

Завдяки електронній системі охорони здоров’я НСЗУ бачить справжні витрати держави на медичну допомогу громадянам. Відповідно, можна аналізувати цю інформацію, відстежувати динаміку, розуміти потребу в тій чи тій медичній допомозі як по країні, так і в кожному регіоні

Як працювати за ПМГ — 2021

Кількість надавачів первинної медичної допомоги, які мають договір з НСЗУ, стабільно зростає. У четвертому кварталі їх стало на 37 більше порівняно з третім кварталом 2020 року. Кількість приватних надавачів і лікарів-ФОП зросла на 29, також додалися 8 комунальних закладів.

Зростання зумовлене попитом українців на послуги сімейного лікаря. Адже саме лікар, з яким укладають декларацію, є точкою входу у медичну систему для пацієнта, зокрема й для пацієнта з підозрою на COVID-19.

У четвертому кварталі кількість надавачів ПМД сягла 1719. А кількість декларацій з лікарем в електронній системі за останні 3 місяці зросла на 367 тисяч.

✅✅✅ Медичні висновки про народження дитини: коли і як заповнювати

НСЗУ відзвітувала про виплати за четвертий квартал 2020 року

Закономірно, що за останні 3 місяці в Україні суттєво зросла кількість лікарень, які мають договір з НСЗУ на лікування пацієнтів з COVID-19 у стаціонарі. Якщо у третьому кварталі таких закладів було 331, то в четвертому — 504. Кількість медичних команд, які надавали стаціонарну допомогу збільшилася на понад тисячу.

Як наслідок, суттєво збільшилися виплати саме за цим напрямом. За допомогу пацієнтам з коронавірусом за жовтень—грудень НСЗУ заплатила понад 7 млрд грн. Це майже вдвічі більше, ніж за попередній квартал.

Загалом, у четвертому кварталі НСЗУ виплатила медзакладам за надання медичних послуг за Програмою медгарантій на 2,1 млрд більше, ніж протягом попередніх трьох місяців. На це вплинуло і збільшення кількості закладів, які госпіталізують пацієнтів з COVID-19.

Сума виплат медзакладам за жовтень—грудень становить 25,8 млрд грн. З них 11,6 млрд — за допомогу пацієнтам з коронавірусом, або підозрою на нього. Докладніше — в Таблиці.

Виплати НСЗУ надавачам медпослуг за програмою медгарантій
у жовтні—грудні 2020 року

Надавачі медпослуг

Виплати від НСЗУ, млрд грн

Спеціалізовані ЗОЗ

18,8

Надавачі ПМД

4,8

Центри ЕМД

2,1

ЗОЗ, у яких лікують пацієнтів з COVID-19

11,6

Усього

25, 8

За останні 3 місяці в ЕСОЗ лікарі створили понад 53 млн медичних записів.

Це на 9 млн більше, ніж у третьому кварталі 2020 року. За цей час електронні направлення отримали 3,6 млн пацієнтів.

Е-направлення потрібне для того, щоб пацієнт отримав безоплатну послугу за Програмою медичних гарантій, а лікарня — оплату від НСЗУ. Поза тим, е-направлення формують коректну медичну статистику. На основі цих даних можна ефективно планувати та використовувати бюджет охорони здоров’я на потреби пацієнтів.

У четвертому кварталі лікарі виписали пацієнтам понад 3 млн електронних рецептів на «Доступні ліки». За жовтень—грудень НСЗУ виплатила аптечним закладам за відпуск «Доступних ліків» понад 223 млн грн.

Детальна інформація по кожному виду послуг та по кожному регіону — у звіті на сайті НСЗУ.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді