У МОЗ України розповіли про новий підхід боротьби із материнською смертністю

Сьогодні, 22 липня, у стінах Міністерства охорони здоров'я України відбулася офіційна презентація нової методології дослідження випадків материнських смертей. Конференція була зініційована Міністерством охорони здоров’я України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я і Фонду Народонаселення ООН в Україні

Сьогодні, 22 липня, у стінах Міністерства охорони здоров'я України відбулася офіційна презентація нової методології дослідження випадків материнських смертей. Конференція для регіональних фахівців в області акушерства і гінекології та представників ЗМІ була зініційована Міністерством охорони здоров’я України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я і Фонду Народонаселення ООН в Україні.

Новий підхід до дослідження материнської смертності має на увазі виключно конфіденційний характер збору відомостей про кожний випадок. Анонімне анкетування надасть змогу детально проаналізувати етапи надання медичної допомоги жінці, а також виявити причини, що призвели до трагічного випадку, що конкретно медицини не стосуються.

По суті, це опитування всіх причетних до трагічної ситуації, що склалася. На відміну від офіційної медичної документації, можливо почути версії не лише лікарів та керівників закладу, а й кожного учасника випадку. Наводився приклад ліфтера, який міг бути відповідальним за вчасне транспортування роділлі до пологової зали. Також можна анонімно опитувати родичів, щоб мати повне уявлення про умови життя жінки, надання чи ненадання їй необхідної медичної допомоги протягом вагітності, виконання нею приписів лікарів, тощо.

Міністерство охорони здоров’я України разом з міжнародними партнерами переконане: такий підхід надасть змогу суттєво знизити рівень материнської смертності та тяжких ускладнень в Україні.

Заступник Міністра охорони здоров'я Віктор ШАФРАНСЬКИЙ у своїй промові виділив декілька причин материнської смертності, серед яких були названі й проблеми зі здоров'ям, що не мають прямого відношення до процесу пологів і репродуктивної системи загалом. Він також зазначив, що динаміка зниження материнської смертності в Україні позитивна, але нестабільна, тож нова методика дослідження необхідна в нашій країні.

Програмний менеджер із сексуального і репродуктивного здоров'я Регіонального Європейського Бюро ВООЗ Гунта ЛАЗДАНЕ розповіла про європейський досвід використання подібної методики, що сягає близько ста років. Шістдесят років тому у Великобританії був оприлюднений перший звіт.  Впровадження методології конфіденційних досліджень призвело до зниження кількості материнських смертей із 90 до 10 на 100 000 народжених живими. Результати у різних державах, що вже долучились до такої програми (на сьогодні це 53 країни), різняться, але динаміка позитивна.

Пані ЛАЗДАНЕ запевнила, що радикальною відмінністю підходу є те, що не варто шукати винних у смерті жінки, а треба систематизувати реальні і об'єктивні причини сумного випадку. Цю думку одностайно підтримали всі учасники прес-конференції і також підкреслили цей момент у своїх промовах.

Канат СУХАНБЕРДІЄВ, представник ВООЗ від Казахстану, розповів, що кожен такий випадок завдає тяжкого удару не лише по родині загиблої, але й по лікарю, акушеру. Окрім моральних переживань, стресу додає страх покарання. Анонімне опитування надасть змогу компетентним державним органам отримувати об'єктивну, чесну інформацію, яка допоможе запобігти подібним випадкам у майбутньому.

Заступник Представника Фонду Народонаселення ООН в Україні Павло ЗАМОСТЬЯН назвав впровадження цієї методології важливою складовою реформування системи охорони здоров’я і висловив переконаність, що це сприятиме поліпшенню якості та доступності послуг із охорони здоров'я жінок в країні.

Імплементацію методології конфіденційного дослідження випадків материнської смертності вже затверджено відповідним наказом Міністерства охорони здоров'я України від 26.12.2014 № 1014.

Валентина КОЛОМЕЙЧУК, заступник директора Департаменту — начальник управління материнства та дитинства Департаменту медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України, прокоментувала, що для запроваждення нової методології та оцінки її результатів наказом передбачений термін у два роки. Для порівняння: Казахстан успішно запровадив новий підхід до дослідження материнської смертності за три роки.

Детальніше про нову методологію читайте у статті О. Порхун "Конфіденційне дослідження випадків материнської смерті у закладах охорони здоров’я" у журналі "Управління закладом охорони здоровя" № 3/2015 на с. 9

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді