Новий препарат для лікування туберкульозу може з'явитися в Україні

Нарада для обговорення можливості використання нового для України протитуберкульозного препарату «Бедаквілін» відбулася 21 липня 2015 року за участю українських та міжнародних установ

Нарада для обговорення можливості використання нового для України протитуберкульозного препарату «Бедаквілін» відбулася 21 липня 2015 року. Серед учасників: представники ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (далі — УЦКС), регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні, USAID SIAPS «Системи покращення доступу до лікарських засобів та фармацевтичних послуг» та фахівців з реєстрації лікарських засобів Державного експертного центру Міністерства охорони здоров'я України.

Одною з основних складових нової Глобальної стратегії з протидії туберкульозу на період 2016–2035 рр. є необхідність впровадження нових засобів для лікування хворих на туберкульоз, в першу чергу мультирезистентного (МРТБ) та з розширеною резистентністю (РРТБ). На сьогодні питання забезпечення доступу до нових протитуберкульозних препаратів для лікування пацієнтів, хворих на МРТБ/РРТБ, залишається відкритим. Згідно зі статистикою, наданою УЦКС, за 2014 рік в Україні зареєстровано близько 7855 хворих з МРТБ, з них 1201 — з розширеною резистентністю.

Згідно розпоряджень Всесвітньої організаціїї охорони здоров’я, використання бедаквіліну необхідно забезпечити з відповідністю таким критеріям:

  • ефективна система лікування і моніторингу;
  • активний фармаконагляд;
  • менеджмент побічних ефектів.

На сьогодні бедаквілін проходить III фазу клінічних досліджень і схвалений регуляторними органами Російської Федерації та США. Україна може подавати запит на безкоштовне отримання бедаквіліну в рамках унікальної програми пожертвувань відповідно до угоди, що була підписана між Агентством США з міжнародного розвитку та виробником препарату «Джонсон і Джонсон». Реєстрація препарату в Україні відповідно до чинної нормативної бази здійснюється безкоштовно, позачергово та без проведення контролю якості.

Пілотні регіони для впровадження лікування новим препаратом будуть відібрані з урахуванням підтримки керівників протитуберкульозної служби, наявності епідеміологічно-напруженої ситуації із захворюванням на туберкульоз, забезпечення належної організації лікування хворих на МРТБ та підтримки USAID SIAPS для здійснення належного фармаконагляду.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді