Центри ПМД можуть створювати мобільні бригади та пункти тестування на COVID-19, — НСЗУ

Програма медичних гарантій більше не передбачає пакета послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19. У І кварталі мобільні бригади та пункти тестування працюватимуть при центрах ПМД. Про це під час щоденного пресбрифінгу повідомила заступниця директора департаменту — начальниця управління зв’язків з громадськістю Лілія Гудзь

Пацієнт з COVID-19 у медзакладі. Що робити? ⏩ ТЕСТ

Із 22 грудня минулого року тестування пацієнтів на COVID-19 — частина послуги на первинному рівні медичної допомоги та при амбулаторній допомозі. Тепер у хворих на коронавірус або осіб із підозрою на нього матеріали для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ відбирають надавачі первинної медичної допомоги (ПМД).

✅✅✅ Зарплата лікарів КНП в 2021 році

Центри ПМД можуть створювати мобільні бригади та пункти тестування на COVID-19, — НСЗУ

«Відповідно до оновленого порядку реалізації Програми медичних гарантій, у І кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19. Натомість Центри надання ПМД створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також Центри ПМД мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади», — розповіла Лілія Гудзь.

До стандарту ПМД додали скринінгове обстеження — тестування методом експрес-діагностики. Це швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин після тестування.

Швидкі тести надходять до регіональних Департаментів охорони здоров’я. Вони ж розподілятимуть потрібну кількість тестів на заклади охорони здоров’я, які надають ПМД.

Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять особам:

  • із підозрою на COVID-19
  • із симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії
  • які підлягають плановій госпіталізації
  • які були у тісному контакті з хворим на COVID-19
  • які повернулися з регіонів, де зафіксовано масштабне поширення COVID-19

Дослідження проводять за наявності відповідних тестів у закладі охорони здоров’я.

Нагадаємо, раніше МОЗ додало експрес-тест для визначення антигена SARS-CoV-2 до Номенклатури лікарських засобів та медичних виробів.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4880

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115539

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді