Ремонти в закладах, житло і премії медикам: НСЗУ представила переваги децентралізації для лікарень

Розвиток медичної інфраструктури має стати пріоритетом для новостворених об’єднаних територіальних громад. Адже деякі громади вже взяли на баланс районну лікарню, модернізували її і перетворили на сучасний медзаклад, який виходить на самоокупність. Про це під час щоденного пресбрифінгу розповів тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

COVID-госпіталь: як створити

Очільник НСЗУ нагадав: із 1 січня в результаті реформи децентралізації змінюється адміністративний устрій. Мета реформи — створити та розвивати повноцінне середовище для мешканців. Однак, переконаний Андрій Віленський, без медичної складової це неможливо.

Ремонти в закладах, житло і премії медикам: НСЗУ представила переваги децентралізації для лікарень

«Одним із пріоритетів для новостворених ОТГ має стати розвиток медичної інфраструктури в регіоні. Це підтверджує ситуація з пандемією коронавірусу. Адже ті лікарні, про які дбала місцева влада, зараз надають ефективнішу допомогу мешканцям», — пояснив він.

Старі райони ліквідовують, однак заклади охорони здоров’я на їх території продовжують працювати. Відповідно заклади, якими опікувалися районні ради, змінюють власника.

«До повноважень нових власників належатиме фінансування комунальних послуг та підтримка матеріальної бази закладів. Крім того, органи місцевого самоврядування можуть фінансувати спеціальні програми, наприклад, купувати службове житло та виплачувати премії працівникам медзакладів», — розповів очільник НСЗУ.

Медичні послуги, як це відбувається і зараз, оплачуватиме держава через НСЗУ відповідно до укладених договорів. Чинні договори на момент зміни власника залишаться такими та не потребуватимуть додаткових дій з боку закладів.

Андрій Віленський навів приклади, коли об’єднана громада взяла на свій баланс районну лікарню, модернізувала її і перетворила на сучасний заклад, який вже виходить на самоокупність.

Так, Сновська ОТГ Чернігівської області взяла на баланс районну лікарню, бо хотіла вберегти її від закриття та дати можливість мешканцям отримувати допомогу за місцем проживання. Щоб зацікавити фахівців, громада прийняла програму підтримки молодих лікарів. Кожен з них може розраховувати на безоплатну квартиру та на суттєву щомісячну доплату.

«Медикам уже купили 2 квартири, одну з них отримав анестезіолог, іншу – педіатр. За 4 роки громада витратила на лікарню понад 30 млн. грн. Договір з НСЗУ для цього закладу на 9 місяців 2020 року становить майже 22 млн грн», — повідомив очільник НСЗУ.

Скалатська об’єднана громада Тернопільщини також взяла на баланс місцеву лікарню. За словами керівника громади, спочатку утримання лікарні коштувало набагато дорожче, ніж зараз. Щоб досягти цього, у закладі:

  • повністю відремонтували три відділення
  • виплатили заборгованість за зарплатою
  • купили обладнання і зменшили витрати на комунальні послуги завдяки енергоефективним технологіям

Зараз лікарня надає платні послуги і цими коштами покриває власні дрібні потреби.

«Витрати на утримання лікарні, у якій працюють 120 людей, не перевищують 1 млн грн на рік. А договір з НСЗУ у цього закладу — понад 18 млн грн на 9 місяців 2020 року», — підсумував Андрій Віленський.

Ще один приклад — Веселівська громада Запорізької області. Два роки тому ОТГ забрала районну лікарню, щоб мати вплив на якість послуг. Місцева влада провела реструктуризацію, вклала гроші в ремонт і оснащення. Зараз ОТГ витрачає на лікарню півмільйона грн в рік без урахування ремонтів, більшість із яких вже зробили. Місцева лікарня має договір з НСЗУ на 14,8 млн грн.

Нагадаємо, раніше НСЗУ закликала заклади змінити підхід до лікування на сімейноорієнтований.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді