НСЗУ закликала заклади змінити підхід до лікування на сімейноорієнтований

Щоб бути конкурентоспроможними, закладам охорони здоров’я не достатньо просто відремонтувати приміщення. Потрібно змінити підхід до лікування пацієнтів. Про це під час щоденного пресбрифінгу повідомили в НСЗУ

Інформаційно-правова політика медзакладу

Система охорони здоров’я в Україні змінюється не лише зовні, а й зсередини: у ставленні лікарів до пацієнтів та в якості надання медичної послуги. І заклади охорони здоров’я мають орієнтуватися на пацієнтів, а не просто «утримувати стіни», підкреслили в НСЗУ.

НСЗУ закликала заклади змінити підхід до лікування на сімейноорієнтований

✅✅✅ Звіт щодо надання психіатричної допомоги населенню: форма № 1

«Зміна моделі фінансування з утримання стін на модель «гроші йдуть за пацієнтом» вимагає від медичних закладів конкурентоспроможності. І для цього потрібно пропонувати більше, ніж просто відремонтовані приміщення. Потрібна зміна підходу до лікування, з патерналістичного до пацієнторієнтованого та сімейноорієнтованого», — йдеться в повідомленні.

Така модель відносин із пацієнтом уже працює на первинній ланці, нагадали в НСЗУ. Там пацієнт має право вільно вибирати лікаря і зважає на якість надання медичної допомоги, додаткові сервіси та підходи. До того ж зростає кількість приватних закладів, і це стимулює конкуренцію за пацієнта та змушує заклади поліпшувати якість послуг. Адже «гроші йдуть» за пацієнтом – до конкретного лікаря і конкретного закладу, які він обирає.

Лікарі первинної ланки зацікавлені в побудові довірливих та довготривалих партнерських взаємовідносин із пацієнтами. Такі відносини зазвичай ґрунтуються на таких рисах, як-от:

  • гідність та повага медичних працівників до пацієнтів та їх сімей
  • обмін інформацією, коли пацієнти отримують своєчасну, повну та достовірну інформацію щодо власного стану здоров’я або здоров’я рідних для прийняття рішення
  • співпраця пацієнта, його родини та медпрацівника, яка сприяє ефективному лікуванню

Однак сімейноорієнтований підхід не має обмежуватися первинною ланкою, наголосили в НСЗУ. Зарубіжний досвід свідчить, що впровадження сімейноорієнтованого догляду покращує якість та ефективність медичних послуг на спеціалізованому рівні.

«НСЗУ підтримує розвиток сімейноорієнтованої медицини. Саме тому НСЗУ при укладенні договорів зі спеціалізованими закладами висуває вимоги не лише до спеціалізації та кількості фахівців, до обладнання, а й до психоемоційних та фізичних потреб пацієнта», — пояснили у відомстві.

Зокрема, йдеться про:

  • цілодобовий допуск відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії
  • навчання пацієнтів/родини/доглядачів доглядати за пацієнтами з ураженням нервової системи чи опорно-рухового апарату, за немовлятами, які народилися передчасно або хворими, запобігати можливим ускладненням та дотримувати рекомендацій
  • надання паліативної допомоги пацієнтам у стаціонарних умовах, надання мобільної паліативної допомоги тощо

Щоб наблизити медичну допомогу до пацієнта та його сім’ї, у 2021 році НСЗУ пропонує включити до структури Програми медичних гарантій пакети послуг:

  • психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я
  • супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні меддопомоги

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, як зміняться послуги з ведення вагітності та пологів у 2021 році.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді