В НСЗУ пояснили, що робити закладам, у яких змінився власник

Із 1 січня через децентралізацію у багатьох закладів охорони здоров’я зміниться власник. Щоб продовжити працювати, керівники закладів мають внести зміни до установчих документів, електронної системи охорони здоров’я та повідомити відповідні органи. Про це під час щоденного пресбрифінгу розповів тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

Індикатори якості ► розробка + зразки документів

Із нового року внаслідок децентралізації в Україні дещо змінюється адміністративний устрій, нагадав Андрій Віленський. У процесі децентралізації на зміну районам приходять громади. А отже повноваження, які раніше були на районному рівні, переходять до громад.

✅✅✅ Нові посади керівників медзакладів: наказ МОЗ № 1977

В НСЗУ пояснили, що робити закладам, у яких змінився власник

«Старі райони ліквідовують, однак заклади охорони здоров’я на їх території продовжують працювати і надавати медичні послуги. А умови, в яких ці послуги надаються, згідно із законом, буде забезпечувати громада. Відповідно медзаклади, якими опікувалися районні ради, змінюють власника», — пояснив очільник НСЗУ.

Що ж робити комунальним закладам охорони здоров’я, якщо у них зміниться власник? Андрій Віленський порадив зробити чотири основні кроки:

  1. Унести зміни до установчого документа закладу. Тобто додати інформацію про новий орган місцевого самоврядування, до сфери управління якого належить заклад.
  2. Зареєструвати у відповідних державних органах зміни до назви закладу та повідомити про це НСЗУ офіційним листом.
  3. Повідомити органи ліцензування про зміну даних.
  4. Унести зміни до електронної системи охорони здоров’я.

Очільник НСЗУ наголосив: чинні договори на момент зміни власника залишаться такими та не потребуватимуть додаткових дій з боку закладів.

«Ми продовжимо виплачувати закладам гроші згідно з підписаними угодами. А новостворені громади завдяки зміні адміністративного устрою отримають повноваження, щоб впливати на розвиток медицини у своїх регіонах та завдяки співпраці з НСЗУ підвищити якість медичної допомоги для мешканців громади», — додав Андрій Віленський.

Нагадаємо, раніше НСЗУ представила переваги децентралізації для лікарень.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді