В Україні стартує проект «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні»

В Україні посилять заходи, спрямовані на профілактику неінфекційних захворювань та сприяння здоровому способу життя у межах проекту «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні»

У Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській областях та місті Києві буде реалізовано чотирьохрічний проект «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні».

Організовує проект  Міністерство охорони здоров’я України спільно з Бюро ВООЗ в Україні та Швейцарським бюро співробітництва в Україні в межах політики «Здоров’я – 2020: основи європейської політики і стратегія для ХХІ століття».

Проект спрямовано на покращення добробуту людей в Україні шляхом зменшення рівнів захворюваності, пов’язаних з неінфекційними захворюваннями (далі — НІЗ) – серцево-судинними та хронічними респіраторними захворюваннями, онкологічною патологією і цукровим діабетом, що є причиною близько 86 % смертей в Україні щорічно.

Одна із цілей проекту — зменшення рівня серцево-судинних захворювань на 25% вже до кінця своєї реалізації.

Реалізація цього проекту стосуватиметься трьох фундаментальних напрямків:

1) запобігання розвитку НІЗ шляхом зменшення рівня тютюнопаління, вживання солі, споживання жирної їжі, збільшення фізичної активності тощо;

2) зміцнення ролі первинної ланки медичної допомоги на рівні сімейних лікарів з орієнтацією саме на раннє виявлення симптомів НІЗ та їх профілактику;

3) поліпшення нормативно-регуляторної бази як на державному, так і міжсекторальному рівнях щодо посилення системи охорони здоров’я через впровадження Національного плану дій щодо НІЗ та вдосконалення моніторингу за НІЗ.

«Уряд Швейцарії багато років допомагає Україні технічною і фінансовою допомогою у низці галузей, у тому числі і в охороні здоров’я. Ми плануємо надати допомогу у цій сфері на період 2015–2018 рр. загальним обсягом 13 млн доларів США, на реалізацію цього проекту — 4 млн доларів США впродовж чотирьох років», — повідомив Гуідо Бельтрані, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні.

У подальшому, за наявності донорської підтримки, список пілотних областей буде розширено.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді