Законодавство України адаптують для ефективного використання вакцин, прекваліфікованих ВООЗ

МОЗ України розробило програму ВООЗ щодо прекваліфікації, з метою отримання якісних препаратів, а також полегшення доступу до лікарських засобів, які відповідають єдиним міжнародним стандартам якості, безпеки та ефективності боротьби з ВІЛ/СНІДом, малярією, туберкульозом та проблемами репродуктивного здоров'я

Днями відбулася зустріч представників МОЗ України та Лабораторії фармацевтичного аналізу ДП «Державний експертний центр МОЗ України» з членами прекваліфікаційної комісії Штаб квартири ВООЗ у Женеві.

Під час зустрічі було обговорено питання щодо прекваліфікації вакцин ВООЗ з точки зору початкової придатності для міжнародних поставок і після прекваліфікаційного моніторингу. Також мова йшла про реалізацію спільної процедури реєстрації лікарських засобів, які пройшли прекваліфікацію ВООЗ.

Головною перешкодою для доступу на український ринок необхідних імунобіологічних препаратів є процес національної реєстрації вакцин, оскільки їх закуповують за завищеними цінами, і покриття потреб складає лише 50-60%.

Тому, на думку іноземних фахівців, до законодавства України (в частині реєстрації вакцин) необхідно внести певні зміни, щоб удосконалити процедуру отримання препаратів у вигляді гуманітарної допомоги.

Координатор комісії Марк МакДоналд зауважив, що виконується робота задля надання необхідної технічної допомоги у постачанні прекваліфікованих вакцин в Україну. Але обов`язкова національна реєстрація вакцин, яка є нонсенсом на міжнародному рівні, створює певні труднощі. 

Україна планує адаптувати нормативно-законодавчу систему відповідно до міжнародних вимог і прагне вийти на глобальні ринки.
Варто зазначити, що МОЗ України розробило програму ВООЗ щодо прекваліфікації, з метою отримання якісних препаратів, а також полегшення доступу до лікарських засобів, які відповідають єдиним міжнародним стандартам якості, безпеки та ефективності боротьби з ВІЛ/СНІДом, малярією, туберкульозом та проблемами репродуктивного здоров'я.

Програма складається з оцінки фармацевтичної продукції, інспектуванні фармацевтичних підприємств та контрактно-дослідних організацій, перекваліфікації лабораторій контролю якості лікарських засобів і просування лікарських засобів, з безсумнівною якістю.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді