В Україні створено передумови для підвищення охоплення дітей щепленнями проти поліомієліту

Нещодавно Україна стала єдиною європейською країною, внесеною у список 13-ти «червоних» країн світу, що мають високий ризик спалаху поліомієліту. Причиною цього став низький рівень зроблених планових профілактичних щеплень дітям за останні роки

Нещодавно відбувся семінар «Ефективне консультування з питань вакцинації проти поліомієліту» за участю фахівців Держсанепідслужби та МОЗ України.

Тренінг, організований ВООЗ, ЮНІСЕФ, МОЗ та Держсанепідслужбою України, передбачав обговорення проблем, пов’язаних з профілактичними щепленнями проти поліомієліту.

«Єдиним ефективним засобом боротьби з поширенням цієї грізної хвороби було створення вакцини, масове застосування якої на окремих територіях дозволило протягом декількох років знизити захворюваність до поодиноких випадків», —  за словами начальника управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ринків Держсанепідслужби України Світлани ДОАН.

Періоди загострень епідемічної ситуації з поліомієліту свідчать, що вони завжди зумовлені порушеннями імунопрофілактики.

В Україні у лютому 2016 року припиняється використання тривалентної вакцини, що  пов’язано зі зниженням циркуляції «дикого» поліовірусу 2-го типу.

Україна, як країна вільна від поліомієліту, сертифікована у складі Європейського регіону у червні 2002 року. Однак, нещодавно вона стала єдиною європейською країною, внесеною у список 13 «червоних» країн світу, що мають високий ризик спалаху поліомієліту. Причиною цього став низький рівень зроблених планових профілактичних щеплень дітям за останні роки. Внаслідок цього унеможливлюється повний захист населення країни від розповсюдження  вірусу поліомієліту.

На сьогодні в Україну надійшла вакцина проти поліомієліту (інактивована та оральна).

ВООЗ наголошує, що доки у світі є хоча б одна інфікована особа, ризику зараження «диким» поліовірусом зазнає населення всіх країн.

Показник охоплення вакцинацією проти поліомієліту дітей першого року життя: у 2009 р. – 80,6 %, 2010 р. – 57,3 %, 2011 р. – 54,3 %, 2012 р. – 73,7 %, 2013 р. – 72,0 %, у 2014 р. – 44,7 %.

Поліомієліт існує уже 5000 років, а боротьба з ним налічує близько 65-ти років. У довакцинальний період хвороба вражала десятки тисяч людей, серед яких 10 % помирали і 40 % залишалися інвалідами. Завдяки вакцинації та глобальним світовим ініціативам фахівці прогнозують повне ліквідування поліомієліту, що викликаний дикими поліовірусами. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді