Захворювання на лептоспіроз: сезон ризику триває!

Випадків захворювання на лептоспіроз в України стає все більше. Найбільша кількість епідемічних спалахів реєструється влітку та восени. Центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України повідомляє: у червні зафіксовано 22 випадки зараження

Випадків захворювання на лептоспіроз в України стає все більше. Найбільша кількість епідемічних спалахів реєструється влітку та восени. Центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України повідомляє: у червні зафіксовано 22 випадки зараження. Найбільше — у Києві, Хмельницкій, Сумській областях.

Лептоспіроз — гостре інфекційне захворювання. Зараження людини відбувається через пошкоджену шкіру та слизові оболонки при купанні у водоймах зі стоячою водою, а також при вживанні сирої води із природних водойм або молока та м'яса хворих тварин.

Бактерії інтенсивно розмножуються у крові, що призводить до ураження капілярів, печінки, нирок, м'язів, інтоксікації, хвильоподібної лихоманки.

В природі переносниками збудника є щури, миші, свині, рідше — велика худоба, собаки.

Інкубаційний перід хвороби — від 7 до 14 днів.

Симптоми:

  • температура тіла 39-39,5 °C, зберігається 6-10 днів;
  • сильна загальна слабкість;
  • головний біль;
  • біль у м'язах;
  • нудота, блювання;
  • гіперемія обличчя та склер;
  • кон'юнктивіт;
  • герпетичні висипання на слизових губ і носа;
  • носові кровотечі

Лікарі застерігають від купання та рибної ловлі у водоймах, де введені обмежувальні заходи, а також у водоймах зі стоячою водою. Актуальна інформація про стан спеціально організованих пляжів знаходиться на сайті Держсанепідслужби Украіни. Новини про київські пляжі ви можете прочитати тут. Із сільськогосподарськими тваринами необхідно працювати у захисному одязі і зробити їм щеплення.

Усі хворі на лептоспіроз, а також ті, хто мають підозру на це захворювання, підлягають обов’язковій госпіталізації до інфекційного відділення. Терміново звертайтесь до лікаря при подібних симптомах!

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді