МОЗ пропонує виділити на фінансування медицини мінімум 5% ВВП

Щоб медична галузь в Україні розвивалася, на її фінансування необхідно виділити мінімум 5% ВВП

Платні послуги в КНП: лайфхаки

Про це заявив, звітуючи перед ВРУ, Максим Степанов, міністр охорони здоров'я.

«Життя з COVID-19 — це наша нова реальність, але ми не можемо стовідсотково працювати тільки над цією проблемою. Адже в українській медицині за останні 30 років проблем накопичилось більш ніж достатньо. До сьогодні не було жодної реальної спроби реформувати медицину. Просто епідеміологія першою не витримала перевірки».

За його словами, в Україні дві третини смертей припадає на серцево-судинні захворювання. Тому МОЗ приділило цьому питанню особливу увагу та збільшило медичні тарифи на лікування цих хвороб.

Тариф на лікування гострого інфаркту підняли з 16 000 грн до реальних 30 109 грн, а тариф на лікування гострого мозкового інсульту — з 19 000 грн до майже 27 000 грн. Це нарешті дасть змогу лікарям мати все необхідне для надання допомоги при цих хворобах.

МОЗ пропонує виділити на фінансування медицини мінімум 5% ВВП

Максим Степанов додав, що під час боротьби з COVID-19 міністерству довелося також терміново рятувати психіатричну службу та тубдиспансери, бо вони перебували під загрозою знищення.

Фінансування цих лікарень порівняно з минулим роком зменшилося на 50—80%. Загальне недофінансування тільки психіатричних лікарень в Україні становило 898 млн грн. Нині вони фінансуються в обсягах минулого року.

Ще одна велика проблема медичної системи, за словами міністра, — це дефіцит кадрів. На сьогодні в закладах охорони здоров’я залишаються недоукомплектованими 24 700 лікарських посад. Зокрема, дефіцит у сільських медзакладах становить близько 8000 осіб.

«Людей нема кому лікувати. І неважливо, скільки нових апаратів ШВЛ ми закупимо, якщо нам не вистачає тих, хто знає, що з цим робити. Лікувати, реанімувати, призначати медичні засоби — всьому цьому треба вчитись. Держава повинна вирощувати та утримувати лікарів, медсестер, лаборантів, реаніматологів. 29 років ніхто навіть не цікавився тим, що відбувається з медичною освітою».

Окрім цього, МОЗ продовжує реформування екстреної медичної допомоги. Міністерство вже забюджетувало додаткові гроші на придбання автомобілів екстренки та підвищення зарплат медпрацівникам.

400 машин МОЗ планує купити цього року, але це тільки частина. Очільник відомства наполягатиме на затвердженні цього бюджету. Адже, якщо говорити про той самий COVID-19, епідемія показала, що навіть ланцюг «встановити діагноз — швидко відвезти — реанімувати у лікарні» виявився надскладним завданням для системи. Не було нормальної комплектації тестами, ліками, навіть нормальних машин не вистачало. Уже не кажучи про те, що водій УБЕР отримує в 5—6 разів більше за водія екстренки і в 3—4 рази більше за фельдшера швидкої.

Максим Степанов наголосив, що для будівництва реальної медицини потрібно значно збільшити її фінансування і напередодні бюджетного процесу повідомив ВРУ, що реальна медицина коштує не 3% ВВП. Необхідно виділити на охорону здоров’я мінімум 5%. Для порівняння — в європейських країнах показники стартують із 6—7% і сягають 12% ВВП.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді