У Каліфорнії (США) зареєстровано два випадки захворювання на чуму: ризики для України

Каліфорнійський департамент охорони здоров'я оголосив про другий за останній час зареєстрований випадок зараження людини чумою у Йосемітському національному парку в Каліфорнії. Держсанепідслужба повідомляє, що ризики для України не виключені

Держсанепідслужба повідомляє: Каліфорнійський департамент охорони здоров'я оголосив про другий за останній час зареєстрований випадок зараження людини чумою у Йосемітському національному парку в Каліфорнії. За їхніми словами, вірус чуми підхопив гість зі штату Джорджія, який сам вирішив пройти перевірку, дізнавшись, що частина парку була закрита у зв'язку зі смертю від чуми декількох тварин і зараження людини. У кемпінговому парку провели дезінсекцію, обробили місця де можуть мешкати теплокровні потенційні носії бліх. Санітарні лікарі повідомляють про низьку вірогідність поширення хвороби, проте рекомендують вжити заходів.

Щоб уникнути впливу на людину чуми варто пам’ятати:

  • ніколи не годуйте білок, бурундуків і інших гризунів;
  • ніколи не торкайтеся хворих або мертвих тваринок;
  • уникайте нір гризунів;
  • носіть на природі довгі штани, заправлені в шкарпетки або халяви чобіт, щоб уникнути укусів бліх;
  • використовуйте спреї від комах;
  • боріться із дикими гризунами у будинках, причепах, господарських спорудах та в місцях перебування домашніх тварин.

Світлана ДОАН, начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідслужби України, коментує інформацію так: «Територія України не є ендемічною щодо чуми, однак природно-кліматичні умови сприятливі для виживання переносників і носіїв збудника чуми. Більш того, розвинена мережа транспортних шляхів сполучення, міжнародні вантажні та пасажирські потоки не виключають занесення збудника в країну. Донецька та Луганська області України межують з крупним природним Прикаспійським північно-західним степовим осередком чуми Ростовської області РФ. Зважаючи на високу сприйнятливість людини до цієї інфекції, здатність збудника чуми до блискавичного розповсюдження необхідним є посилення заходів із попередження завозу інфекції в Україну».

Для ефективного і своєчасного виявлення джерел завізної інфекції доцільним є обстеження гризунів та ектопаразитів (бліх) в місцях їхнього ймовірного проникнення, а також хворих з підозрою на чуму. Зокрема, на транспорті, що прибуває з ендемічних країн, у регіонах пунктів пропуску, що мають транспортні зв’язки з ендемічними країнами.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді