Роботодавці відповідальні за організацію обов’язкових медоглядів

За своєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів та за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, що не пройшли обов’язкового медогляду, несуть відповідальність роботодавці

Роботодавці несуть відповідальність за своєчасність проходження своїми працівниками обов’язкових медичних оглядів та за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкового медичного огляду. Про це йдеться у листі МОЗ України від 02.04.2015 № 3.09-Д-1/13/866-15/10354.

Відповідно до листа, роботодавець зобов’язанийза власний кошт організувати проведенняпопередніх (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядівпрацівників:

  • професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань;
  • зайнятих на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі.

Роботодавець також має забезпечити щорічні обов’язкові медогляди осіб віком до 21 року.

За своєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів та за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, що не пройшли обов’язкового медогляду, несуть відповідальність саме власники та керівники підприємств.

Хоча можуть проводитися і позачергові медогляди на:

  • вимогу головного держсанлікаря;
  • прохання працівника, якщо він пов’язує погіршення стану свого здоров’я з умовами праці.

Обов’язкові медогляди проводять у лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання/роботи. За погодженням із роботодавцем для їх проведення можуть організовувати виїзні бригади спеціалістів.

Причому профілактичні медогляди можуть проводити усі заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, що отримали ліцензію на провадження госпдіяльності з медпрактики згідно з переліком спеціальностей, зазначених у цій ліцензії.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50762

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3462

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6957

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді