У зразках повітря з Києва зафіксовано перевищення концентрацій ангідриду сірчистого

Пізно ввечері 26 серпня, у момент максимального задимлення у Києві, фахівцями Держсанепідслужби України були відібрані проби повітря на вулицях та у житлових і громадських приміщеннях. Зразки вже проаналізовані

Пізно ввечері 26 серпня, у момент максимального задимлення у Києві, фахівцями Держсанепідслужби України були відібрані проби повітря на вулицях та у житлових і громадських приміщеннях. Зразки вже проаналізовані.

У пробах повітря, відібраних у житлових квартирах на Оболоні та у Святошинському районі Києва, визначено перевищення середньодобової граничнодопустимої концентрації ангідриду сірчистого. Ангідрид сірчистий — газоподібний діоксид сірки, який сильно дратує очі і дихальні шляхи, а також легені, може спричиняти їх набряк. Може призводити до спазму голосової щілини.

У кімнаті на п’ятому поверсі по вулиці В. Стуса зафіксовано перевищення у 4,7 разів, на четвертому поверсі будівлі на Оболонському проспекті — у 2 рази, на 15 поверсі на проспекті героїв Сталінграду — у 2.7 рази. Інші показники у межах норми.

Концентрація ангідриду сірчистого перевищує максимальну разову граничнодопустиму концентрацію  в 1,8 разів на проспекті Маяковського, в два рази — на вулиці Сабурова, в 2,4 рази — на початку Великої Кільцевої, в 2,8 рази — на вул. В. Стуса.

За оперативною інформацією авіаційної розвідки, причина задимлення в Києві та Київської області — тління торфовищ в районі міст Буча, Ірпінь, Вишгород Київської області.Як повідомляють спеціалісти з ДСНС України, найближчий до Києва осередок торф’яної пожежі загальною площею 5 га знаходиться у заплаві річки Ірпінь поблизу смт Гостомель. Тривають лабораторні дослідження: зранку 27 серпня відібрано чергові зразки.

За підвищеної задимленості атмосферного повітря Держсанепідслужба рекомендує приділяти особливу увагу профілактичним заходам, які обмежать надходження в організм шкідливих речовин:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі, зокрема рано вранці та у найспекотніший час доби;
  • дітям і вагітним жінкам відмовитися від тривалих прогулянок;
  • тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці (відкриті вікна можна завішувати місця зволоженою тканиною, яку періодично змінювати);
  • бажане використання у побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря;
  • частіше проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях;
  • ставити у житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.

Рекомендується збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (поява ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно терміново звернутися до лікаря.

Уникати потрапляння під дію опадів, у випадку неможливості уникнення — за першої можливості прийняти душ.

Такі заходи допоможуть не допустити отруєння продуктами горіння, уникнути загострень серцево-судинних, легеневих та інших хронічних захворювань, зокрема і хвороб шкіри та будь-яких алергічних проявів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді