Як вступала в медреформу Дунайська обласна лікарня

Робота з колективом, визначення сильних сторін і лист до USAID: як вступала в реформу Дунайська обласна лікарня

Платні послуги у медзакладі: навчальний курс

Дунайська обласна лікарня, що на Одещині, уклала з НСЗУ договори на 8 пакетів медичних послуг на суму 34,21 млн грн.

Виконувач обов’язків головного лікаря КНП «Дунайська обласна лікарня» Віталій Гайдуков розповів, що рік тому побував на тренінгу в Києві щодо реформування вторинки. Після цього почав змінювати життя в колективі. Це було дуже складно: багато хто опирався, не розуміючи суті трансформації системи охорони здоров’я.

Керівництво закладу написало листа USAID з проханням детальніше пояснити, як готуватися до впровадження реформи вторинки. І до лікарні приїхали експерти, щоб провести тренінг для тутешніх медиків. За словами Віталія Гайдукова, це дуже допомогло, дало розуміння необхідності та невідворотності змін.

Як вступала в медреформу Дунайська обласна лікарня

ЕСОЗ: останні зміни

Також Дунайській обласній лікарні посприяло те, що заклад отримав грант Євросоюзу на суму 360 тис. євро. За ці кошти закупили комп’ютерний томограф, хірургічну стійку, а також зробили ремонт приміщень та операційної.

Почали реорганізацію з визначення сильних та слабких сторін закладу. Сильні взялися ще більше розвивати. Слабкі — туберкульозно-легеневе, психіатричне відділення та відділення променевої терапії — реорганізували.

Очільник Дунайської обласної лікарні зауважив, що нині пацієнтів з туберкульозом і розладами психіки доправляють до вузькоспеціалізованих закладів регіону. І це правильно:

«Бо, наприклад, перебування у нашому туберкульозному відділенні, де просто видавали хворим таблетки, сягало 134 днів, а показники смертності лишалися високими. Тепер пацієнтів з туберкульозом безоплатно доставляють в Одеський центр соціально значущих хвороб, де є сучасне обладнання, новітні методи лікування, дуже комфортні та безпечні умови для лікування. Воно успішне і триває у середньому 35 днів».

Так само в закладі закрили відділення променевої терапії, бо не мали ані кваліфікованих фахівців, ані відповідного медичного обладнання. Так, наявний кобальтовий апарат був 1967 року випуску. Ці послуги доступні пацієнтам в Одеському онкоцентрі.

Віталій Гайдуков резюмував:

«...Основна мета реформи — щоб кожен пацієнт отримав якісні, безпечні медичні послуги. Медичну реформу треба було робити вже давно. Її вже треба закінчувати, а не зупиняти. Та йти далі. Затягування, відтермінування реформи вбиває усю українську медицину».

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді