Як працюють за договорами з НСЗУ Уманська та Вознесенська багатопрофільні лікарні

Ознайомтеся з досвідом роботи двох медзакладів, які уклали договори з НСЗУ і вже працюють за Програмою медичних гарантій
Інформаційно-правова політика медзакладу ►►► ТЕСТ

Як працюють за договорами з НСЗУ Уманська та Вознесенська багатопрофільні лікарні

Уманська міська лікарня

Уманська міська лікарня — багатопрофільний заклад на 9 відділень і 290 ліжок. За рік лікарня приймає понад 23 тис. пацієнтів амбулаторно і проводить понад 3 тис. операцій.

Заклад уклав договір з НСЗУ за десятьма пакетами медичних послуг. За Програмою медичних гарантій лікарня отримає на 82 755 14 грн, тобто на 312% більше, ніж за медичною субвенцією в минулому році. Сума договору для Уманської міської лікарні на дев’ять місяців 2020 року109 275 623 грн. Для порівняння: за медичною субвенцією за три квартали 2019 року сума фінансування становила всього 26 520 209 грн.

За Програмою медичних гарантій лікарня надаватиме пацієнтам пріоритетні послуги з лікування інсульту й дослідження з ранньої діагностики онкології — езофагогастродуоденоскопію. А також амбулаторну, стаціонарну та хірургічну допомогу, реабілітацію пацієнтів з ураженням нервової системи та опорно-рухового апарату, мобільну і стаціонарну паліативну допомогу та діагностику і лікування осіб з ВІЛ.

Директор Уманської міської лікарні Ігор Григоренко розповів:

«Реформою зараз задоволені, можемо повністю виплатити зарплату і не просити додаткового фінансування. З часом маємо шанси придбати необхідне сучасне обладнання, наприклад, колоноскоп, якщо грамотно розпоряджатися грошима. Вже зараз є можливість починати переглядати тарифну сітку зарплат, і це — великий позитив, що не будемо скорочувати штат і урізати виплати.

Грошей з медичної субвенції наприкінці року нам постійно не вистачало, міська влада дотувала. Ми, проте, обрали напрям пацієнтоорієнтованого закладу і приймали пацієнтів з інших районів та областей, які до нас зверталися. Сподіваюсь, що такий підхід допоможе нам і в 2020 році, коли гроші йдуть за пацієнтами».

Вознесенська багатопрофільна лікарня

Вознесенська багатопрофільна лікарня — одна з найкращих на Миколаївщині. Заклад має 9 відділень і 220 ліжок. Колектив лікарні налічує 488 осіб, з яких 83% це медичний персонал. За рік тут лікуються, консультуються, оперуються або проходять обстеження понад 100 тис. пацієнтів. Адже лікарня обслуговує не лише мешканців Вознесенського району, а й п’ятьох сусідніх.

Завдяки зусиллям головного лікаря, міського голови, підтримці ОТГ, участі в різноманітних грантових програмах у Вознесенській багатопрофільній лікарні формуються всі умови для надання якісної медичної допомоги пацієнтам.

Так, до роботи залучили найкращих вузькопрофільних фахівців. Заклад забезпечить їх службовим житлом та умовами для розвитку.

Придбали сучасне дороговартісне обладнання: комп’ютерний томограф, ангіограф, апарат штучної вентиляції легень, ендоскопічне обладнання, апарат для УЗД тощо. Організували навчання для лікарів, адже новітня техніка потребує нових навичок.

Також у закладі ремонтуюють приміщення стаціонару, щоб зробити перебування пацієнтів максимально комфортним.

Головний лікар Вознесенської багатопрофільної лікарні Володимир Красьоха поділився, що заклад готувався до другого етапу медичної реформи завчасно:

«Займались оснащенням, залучали потрібні кадри, аналізували кожну цифру, щоб використовувати бюджет раціонально. Довелося оптимізувати штат лікарні на 100 ставок — переважно не медичних працівників. Прорахували, що дешевше користуватись за умовами договору службою таксі, ніж тримати цілий автопарк для лікарні. Готуються договори. Для перевезення хворих на високоспеціалізований рівень допомоги маємо власну облаштовану машину екстреної допомоги».

Також у лікарні скоротили ліжковий фонд з 370 до 220 ліжок. Пацієнти від цього не постраждали — медичну допомогу отримує кожен, хто її потребує. Заклад приймає породіль. Швидкі везуть до Вознесенської багатопрофільної лікарні пацієнтів з інсультами та інфарктами з п’яти районів.

Як КНП, медзаклад надає платні послуги. Затвердили тарифи і відчули великий попит від мешканців міста й районів саме на платні послуги, які можна отримати без направлення від сімейного лікаря, сплативши вартість офіційно. Ідеться про консультації та обстеження.

За словами головного лікаря Володимира Красьохи:

«Весь колектив лікарні чекав 1 квітня. Адже в нових умовах фінансування гроші йдуть за пацієнтами. А до нас пацієнти йдуть, і ми прагнемо платити нашим фахівцям гідну офіційну заробітну плату».

З НСЗУ Вознесенська багатопрофільна лікарня уклала договір на надання 11 видів медичних послуг. Серед них і пріоритетні: пологи, лікування пацієнтів з інсультами та інфарктами, гастроскопія, колоноскопія.

За контрактом з НСЗУ заклад отримає у 2020 році понад 44 млн грн. Керівник закладу зауважив, що це не становить усього бюджету лікарні: «Розраховуємо на допомогу місцевої влади та ОТГ. Впевнений, що об’єднавши зусилля, ми здатні в нових умовах залишитися одним з найкращих та конкурентоспроможних закладів охорони здоров’я, який обирають пацієнти».

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді