Спрощено санітарний контроль на митниці

Держсанепідслужба України повідомляє: процедуру проходження санітарного контролю на митниці спрощено. Набув  чинності закон, що вносить низку змін до законодавчих актів України щодо харчових продуктів. Спрощення процедури стало можливим завдяки тісній співпраці фахівців Держсанепідслужби, Держветфітослужби та ДФС України

Держсанепідслужба України повідомляє: процедуру проходження санітарного контролю на митниці спрощено. Набув  чинності закон, що вносить низку змін до законодавчих актів України щодо харчових продуктів. Спрощення процедури стало можливим завдяки тісній співпраці фахівців Держсанепідслужби, Держветфітослужби та Державної фіскальної служби України

Нині для проходження медико-санітарного контролю вантажів з харчовими продуктами в рамках Міжнародних медико-санітарних правил, що прийняті Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 2005 році, не потрібно пред’являти висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Згідно змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» з 20 вересня 2015 року дія цього Закону не поширюється на харчові продукти. Проте ця норма не стосується харчових продуктів, щодо яких проводяться санітарно-епідеміологічні розслідування захворювань, спричинених інфекційними хворобами, масовими неінфекційними захворюваннями, отруєннями та радіаційним ураженням людей.

За словами очільника Держсанепідслужби України Святослава ПРОТАСА, в Україні, як і у всьому світі, відповідальність за якість продуктів покладено на виробника. Держава ж створює прості і зрозумілі правові рамки, дотримання яких забезпечить безпеку споживачеві. Держсанепідслужба йде назустріч цивілізованому бізнесу, готова до партнерських стосунків із виробниками.

Держсанепідслужба повідомила свої підрозділи про зміни у законодавство інформаційним листом. Проте вже за кілька перших днів із набуттям чинності змін до законодавства з кількох регіонів відомство отримує скарги про неналежну організацію роботи. Зокрема, невиконання службових обов’язків щодо організації діяльності з проведення санітарного контролю під час митного оформлення вантажів помічено в управліннях Держсанепідслужби у Харківській, Дніпропетровській та Житомирській областях.

За фактами числених звернень до Держсанепідслужби буде проведене службове розслідування із залученням Ліги виробників харчових продуктів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді