Замісна підтримувальна терапія стає більш ефективною та доступною

У вівторок, 22 вересня, набув чинності наказ МОЗ України «Про внесення зміни до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення» від 07.08.2015 № 496, завдяки якому пацієнти, що потребують замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), отримають доступ до рецептурного відпуску метадону таблетованої форми

У вівторок, 22 вересня, набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення зміни до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення» від 07.08.2015 № 496, завдяки якому пацієнти, що потребують замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), отримають доступ до рецептурного відпуску метадону таблетованої форми.

Зміни до закону було ініційовано державною установою «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», що координує діяльність закладів охорони здоров’я в напрямі впровадження замісної підтримувальної терапії, кількість яких станом на 1 січня 2015 року склала 170 лікувально-профілактичних установ, спільно з Управлінням фармацевтичної діяльності та якості медичної продукції Міністерства охорони здоров’я України, завдяки оперативності та високому професіоналізмі яких, зміни, про які говорили декілька років, було внесено за рекордно короткий строк — менше 3 місяців.

Програма замісної підтримувальної терапії (далі — ЗПТ) на сьогоднішній день визнається в світі найефективнішим методом фармакологічного лікування опіоїдної залежності, а препарати метадон та бупренорфін, що використовуються при ЗПТ, в 2005 році Всесвітня організація охорони здоров'я включила в Перелік основних лікарських засобів. Програма ЗПТ сприяє скороченню вживання заборонених опіоїдів, зниженню рівня злочинності, що пов’язана із отриманням нелегальних наркотиків, зниженню смертності від передозувань, зниженню поширення ВІЛ-інфекції, гепатитів В і С серед споживачів ін’єкційних наркотиків, тощо. Програма ЗПТ — економічно ефективний метод лікування та профілактики ВІЛ/СНІД та інших соціально небезпечних хвороб та приносить користь всьому суспільству.

Програму ЗПТ в Україні було розпочато у 2004 році у відповідь на стрімке поширення епідемії ВІЛ/СНІД, основною рушійною силою якої стали саме споживачі ін’єкційних наркотиків.

Прийом пацієнтами препаратів ЗПТ зазвичай здійснюється під медичним наглядом, за виключенням стабільних пацієнтів та тих, хто не може відвідувати лікувальний заклад у зв’язку з проблемами, пов'язаними зі здоров'ям. Для зазначених категорій пацієнтів передбачено надання ЗПТ в умовах створеного стаціонару на дому та за рецептами. Проте, практика щодо рецептурної форми видачі препаратів ЗПТ не набула значного поширення через відсутність дозволу на видачу таблетованої форми метадону (90% від загальної кількості учасників програми отримують зазначену форму препарату). Відтепер зміни до закону забезпечать пацієнтів програми замісної підтримувальної терапії поліпшеним доступом до лікування та високим рівнем прихильності до препаратів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді