Перелік закупівель лікарських засобів та медичних виробів на 2020 рік

МОЗ наказом від 28.12.2019 № 2711 затвердило номенклатури лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуватимуться за 38 напрямами використання бюджетних коштів у 2020 році

На закупівлю ліків та медвиробів на централізованому рівні додатково виділили 3,2 млрд грн. Загальний бюджет на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів у 2020 році становить близько 9,7 млрд грн.

6 змін у закупівлях лікзасобів

Планують, що цих коштів вистачить для того, щоб майже повністю забезпечити потребу лікзасобів за усіма 38 напрямами закупівель.

Формуючи перелік закупівель на 2020 рік, фахівці МОЗ та Департаменту оцінки медичних технологій Державного експертного центру МОЗ вперше застосовували методи оцінки медичних технологій (ОМТ, або НТА — health technology assesment).

ОМТ використовують для комплексного оцінювання показників клінічної ефективності, економічної доцільності та організаційних проблем застосування лікарських засобів, медичних виробів та інших медичних технологій. Цей підхід дає змогу приймати ефективні стратегічні рішення у сфері охорони здоров’я, зокрема визначати, які лікарські засоби доцільно фінансувати та закуповувати за кошти платників податків.

NB! З наступного року оцінювання медичних технологій стане обов'язковим під час планування держзакупівель та формування номенклатури закупівель.

Перелік лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуватимуться за бюджетні кошти у 2020 році

Підсумки року: дайджест змін у медичному законодавстві

Готуючи перелік, фахівці проаналізували динаміку цін на лікарські засоби, а також вивчили світовий досвід з публічних закупівель. Одним з нових інструментів, що використовуватимуть у 2020 році, стане «jumbo group» — це об’єднані в один лот лікарські засоби з різними міжнародними непатентованими назвами та/або дозуваннями, та/або формами випуску, але однаковим або схожим профілем ефективності й безпеки.

Такий підхід використовують при закупівлі лікарських засобів або відшкодуванні їх вартості в країнах ЄС, щоб збільшити конкуренцію між виробниками інноваційних (патентованих) лікарських засобів та водночас пригальмувати зростання витрат на охорону здоров’я. Це змушує виробників різних лікарських засобів конкурувати між собою, навіть якщо вони не мають прямої генеричної конкуренції.

У 2020 році цей підхід застосовуватимуть для закупівель за напрямами:

Основні зміни в переліку лікарських засобів та медвиробів, які закуповуватимуть за бюджетні кошти в 2020 році

Напрям

Лікарський засіб, що планують закупити

Лікування туберкульозу

протитуберкульозний препарат «Претоманід»

Лікування раку нирки

«Сунітініб» або «Пазопаніб» залежно від того, хто з виробників надасть найліпшу цінову пропозицію. Це два інноваційних препарати, які мають схожі показники ефективності та безпеки при лікуванні раку нирки

Лікування раку легенів

генеричний препарат «Пеметрексед»

Лікування онкогематологічних захворювань

«Азацитидин»

Лікування ВІЛ/СНІДу

комбінований препарат «Тенофовір алафенамід/Емтрицитабін/Долутегравір» (TAF/FTC/DTG)

Система донорства крові та її компонентів

медичні вироби для забезпечення розвитку донорства крові та її компонентів, зокрема витратні матеріали для лабораторного обладнання Alinity s

Лікування дітей до п’яти років із пересадженими органами

рідкісні форми імуносупресивних препаратів: «Такролімус», «Циклоспорин», «Мофетіла мікофенолат»

Лікування пацієнтів, що потребують ендопротезування

до переліку закупівель окрім цементних ендопротезів додали безцементні

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

ProZorro для закупівлі лікарських засобів

Наприкінці грудня розробники електронної системи ProZorro інтегрували її з Національним переліком основних лікарських засобів. Користь для замовників — очевидна. Це значно зменшує ризик помилитися під час закупівлі ліків і збільшує конкуренцію. Розглянемо, із чого все розпочалося й чому це так важливо.
1143

Реєстрація сільської амбулаторії в електронній системі: чи потрібно?

Дізнайтеся, чи повинен головний лікар сільської лікарської амбулаторії реєструвати заклад і себе в електронній системі. Які аспекти роботи з електронною системою залежать від організаційно-правової форми закладу та його юридичного статусу?
850

Закупівля лікарських засобів: практичні аспекти

Закупівля лікарських засобів проводиться відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Згідно з документом на замовника покладається обов’язок визначати предмет закупівлі відповідно до затвердженого Міністерством економічного розвитку наказу від 17.03.2016 № 454. Цей наказ встановлює порядок ідентифікації предмету закупівлі.
3762

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимоги

Для організації та проведення процедур закупівлі у медичному закладі має бути створено тендерний комітет або призначено уповноважену особу (осіб). Які вимоги на сьогодні висунуто до роботи тендерного комітету
3720

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді