Санбюлетень «Туберкульоз: як не заразитися від пацієнтів»

Щоб запобігти інфікуванню медиків туберкульозом, скачайте санбюлетень з алгоритмом дій на випадок контакту з інфікованим пацієнтом. Також розберіться, як діяти, якщо в пацієнта — симптоми туберкульозу

Внутрішній санбюлетень серед медиків — радше пам'ятка, аніж просвітницький плакат. Відповідно, він не потребує особливих графічних виокремлень, адже працівник сам мотивований уберегтися від зараження. Завдання санбюлетеня — нагадати правила інфекційної безпеки.

Дайджест змін у медичному законодавстві 2019

Санбюлетень «Туберкульоз: як не заразитися від пацієнтів»

Клікніть на зображення, щоб скачати

Санбюлетень

Як уникнути штрафу за неякісні медичні вироби

✅✅✅ Мікробіологічна діагностика туберкульозу: інструкція МОЗ

Як діяти у разі підозри на туберкульоз у пацієнта

Кислотостійкі бактерії виявили хоча б в одному з двох мазків мокротиння
Направити пацієнта до фтизіатра у протитуберкульозний заклад за місцем проживання, щоб підтвердити або спростувати діагноз.

Кислотостійкі бактерії не виявили у жодному з двох зразків мокротиння, але є рентгенологічні й клінічні ознаки пневмонії
Протягом двох тижнів провести неспецифічну протизапальну терапію антибактеріальними препаратами. Якщо терапія дала позитивний ефект, діагноз туберкульозу виключають. Якщо ефекту від терапії немає, є підстава запідозрити туберкульоз. Необхідно повторити рентгенологічне дослідження і дворазову мікроскопію мазка мокротиння та незалежно від їх результатів проконсультувати пацієнта у протитуберкульозному закладі.

✅✅✅ Техника проведения пробы манту

Кислотостійкі бактерії не виявили у жодному з двох зразків мокротиння, але є рентгенологічні зміни
Направити пацієнта у протитуберкульозний заклад для консультації. Якщо діагноз підтвердять, взяти хворого на диспансерний облік та призначити режим хіміотерапії згідно з Уніфікованим клінічним протоколом.
Під час неспецифічної протизапальної терапії антибактеріальними препаратами заборонено застосовувати препарати, що мають антимікобактеріальну активність (Стрептоміцин, Канаміцин, Рифампіцин, Капреоміцин, Мікобутин та фторхінолони).

Санбюлетень «Туберкульоз: як не заразитися від пацієнтів»
Світлана Доанпрофесор кафедри громадського здоров’я, проректор з післядипломної освіти ПВНЗ «Київський медичний університет»
У медзаклад звернувся чоловік із підозрою на туберкульоз. Рентгенографія підтвердила побоювання. Тепер лікар має повідомити про цей випадок головного санітарного лікаря. Про це йдеться в Законі України «Про протидію захворюванню на туберкульоз». Як бути, якщо головного санітарного лікаря вже років п’ять як немає, а про форму повідомлення в Законі ні слова



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді