МОЗ затвердило методрекомендації щодо закупівель лікарських засобів

МОЗ розробило і затвердило методичні рекомендації за 23 напрямами закупівель. Потребу в лікарських засобах визначатимуть за новою методикою

Наказ МОЗ «Про затвердження методичних рекомендацій з планування та розрахунку потреби в лікарських засобах, продуктах спеціального харчування та виробах медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів» від 17.12.2019 № 2498 вже набрав чинності.

Як оформити звіти до кінця 2019-го

NB! Наказ МОЗ від 25.09.2013 № 829 «Про затвердження методичних рекомендацій планування та розрахунку кількості лікарських засобів, виробів медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів для забезпечення визначених груп населення, на основі відповідних реєстрів» втратив чинність.

МОЗ затвердило методрекомендації щодо планування та розрахунку потреби у лікарських засобах

Як проводити щеплення за новими вимогами

Розрахунок потреби в лікарських засобах — один з етапів закупівель ліків. Раніше регіони часто помилково надсилали завищену або занижену потребу в лікарських засобах, оскільки були перебої із закупівлями та поставками ліків.

Тепер потребу в лікарських засобах визначатимуть адресно, потім підтверджуватимуть за допомогою логічного та арифметичного контролю, користуючись порадами експертів.

Методика містить дані про пацієнта: ініціали, вік, вага, ступінь тяжкості хвороби, тип хвороби тощо. Верифікація відбувається у вебінструменті, тому всі зміни одразу відобразяться онлайн. Це скорочує час, необхідний для формування потреби. Оскільки потреба визначається адресно і є прив’язка до конкретного пацієнта, зменшується кількість помилок. Окрім того, пацієнти можуть бути впевнені, що їхню потребу в лікарських засобах врахували.

Отже, збір потреби став прозорішим і простішим у користуванні. Це впливає на терміни планування, процес закупівлі, забезпечення пацієнтів ліками, а також ефективність використання коштів.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

ProZorro для закупівлі лікарських засобів

Наприкінці грудня розробники електронної системи ProZorro інтегрували її з Національним переліком основних лікарських засобів. Користь для замовників — очевидна. Це значно зменшує ризик помилитися під час закупівлі ліків і збільшує конкуренцію. Розглянемо, із чого все розпочалося й чому це так важливо.
1143

Реєстрація сільської амбулаторії в електронній системі: чи потрібно?

Дізнайтеся, чи повинен головний лікар сільської лікарської амбулаторії реєструвати заклад і себе в електронній системі. Які аспекти роботи з електронною системою залежать від організаційно-правової форми закладу та його юридичного статусу?
850

Закупівля лікарських засобів: практичні аспекти

Закупівля лікарських засобів проводиться відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Згідно з документом на замовника покладається обов’язок визначати предмет закупівлі відповідно до затвердженого Міністерством економічного розвитку наказу від 17.03.2016 № 454. Цей наказ встановлює порядок ідентифікації предмету закупівлі.
3762

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимоги

Для організації та проведення процедур закупівлі у медичному закладі має бути створено тендерний комітет або призначено уповноважену особу (осіб). Які вимоги на сьогодні висунуто до роботи тендерного комітету
3721

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді