Персональна відповідальність власника за відсутність вакцинації від сказу в домашнього улюбленця

Внесення такої норми до законодавства було ініційоване учасниками науково-практичної конференції «Глобальні проблеми сказу», яка відбулася на початку жовтня на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України

Внесення такої норми до законодавства було ініційоване учасниками науково-практичної конференції «Глобальні проблеми сказу», яка відбулася на початку жовтня на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Адже контакт із невакцинованими свійськими та дикими тваринами є фактором ризику зараження для людини. Протягом останніх років епідемічна ситуація зі сказу в країні залишається нестійкою та напруженою. Щороку реєструється випадки  захворювань людей, і вони закінчуються летально.

За 2014 рік було зареєстровано 4 випадки захворювання на сказ, зокрема, у дитини 3 років. Джерелами збудника сказу у двох випадках були лисиці, в інших двох — безпритульна собака та домашній кіт. З початку 2015 року від сказу померло 2 особи із Харківської області та Дніпропетровська, яких покусали домашні тварини. За лікуванням до медичних закладів вони не зверталися.

Але щорічно з приводу покусів тваринами до медичних закладів країни звертається 70-90 тисяч осіб.

Тож за результатами дискусії фахівці Держсанепідслужби України запропонували включити до резолюції конференції ініціативу законодавчо унормувати персональну відповідальність власника тварини за відсутність у підопічного вакцинопрофілактики від сказу. Наступний міжвідомчий захід, присвячений боротьбі зі сказом, запланований на травень 2016 року.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді