Безперервний професійний розвиток лікарів: маєте що сказати?

Нещодавно МОЗ винесло на обговорення громадськості проект наказу, який має на меті осучаснити підхід до підготовки фахівців медичної сфери упродовж усього професійного життя — безперервний професійний розвиток.

На лікарів покладається професійний обов’язок підтримувати здоров’я та рятувати життя пацієнта. Саме тому вкрай важливим є їх постійний розвиток, удосконалення навичок та здобуття нових знань щодо свого фаху. Сучасна система післядипломного навчання ніяким чином не мотивувала лікарів до розвитку та не давала фахівцю ніякої самостійності у виборі методів, форм та тематичного наповнення навчання. Ці недоліки часто призводили до того, що удосконалення знань та вмінь було формальним та виконувалося за рік перед атестацією.

Запропонована ж модель безперервного професійного розвитку передбачає постійне навчання упродовж професійного життя лікаря. Окрім того, БПР даватиме змогу лікарям самостійно обирати як та що вони вивчатимуть. Така модель дає змогу оптимізувати навчальний процес та адаптувати його до конкретних практичних потреб медзакладу, де працює лікар, чи самого фахівця.

Переваги безперервного професійного розвитку для лікарів:

  • самостійність у виборі тематичного наповнення та форми навчального процесу, місця та організації, де він проходитиме;
  • підвищення конкурентоспроможності за рахунок безперервності навчання;
  • можливість увійти до світової медичної спільноти завдяки участі у закордонних та місцевих заходах, акредитованих міжнародними організаціями;
  • прозорість та спрощена процедура проходження атестації — адже тепер лікар має лише подати своє освітнє портфоліо та підтвердити документально заявлену кількість балів.

Безперервний професійний розвиток лікарів: маєте що сказати?Читайте: "Фінансовий план КНП: як відобразити господарську діяльність"

Для пацієнтів безперервний професійний розвиток його лікаря означає, що він тримає медобслуговування у фахівця, який найвищий рівень кваліфікації та компетенцій та  постійно їх вдосконалює.

Нова модель передбачає демонополізацію освітнього процесу фахівців у сфері охорони здоров’я — обмеження переліку надавачів освітніх послуг скасовують, відкриваючи можливості вільної конкуренції.

Переглянути законопроект  МОЗ України "Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів"​

Безперервний професійний розвиток лікарів: маєте що сказати?Читайте: "Профілактика грипу й ГРВІ в медзакладі: приклад наказу та рекомендації"

Громадський розгляд законопроекту триватиме до 14.02.2019. Контакти для надсилання зауважень та пропозицій — [email protected]; 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, Директорат науки, інновацій, освіти та кадрів МОЗ України.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді