7 грудня набув чинності наказ МОЗ № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», який вперше за 18 років змінює норми потреб в харчових речовинах та уводить нові категорії.
В новому наказі МОЗ переглянули добові норми для різних категорій населення:
- Працівників особливо важкої фізичної праці.
Нововедення:
- врахували стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки, які дають рекомендації з огляду на зростання рівня захворюваності дитячим ожирінням також і в країнах Східної Європи. Тому в нових нормах харчування зменшили калорійність харчування.
- зменшили норму потреб у вітаміні А, збільшили норму вітаміну D, фолієвої кислоти.
- вперше ввели норми харчування для вагітних жінок та жінок, які годують груддю.
- додали нову групу для працівників особливо важкої фізичної праці, до якої належать військовослужбовці спеціального призначення.
Сьогодні, коли Україна крок за кроком реформує підходи до лікарняного харчування, надзвичайно важливо залучати до діалогу не лише кухарів і дієтологів, а й фахівців із громадського здоровʼя
Читайте, з чого почати впровадження системи НАССР, як правильно це зробити, що вказати у програмах-передумовах, а також за що відповідають працівники та керівник закладу
Организация лечебного питания требует участия медицинских сотрудников на каждом уровне управления. Читайте, как согласно законодательству планировать, контролировать организацию питания больных и кто отвечает за каждый шаг приготовления и подачи еды в лечебно-профилактическом учреждении
Дізнайтеся про основні аспекти роботи дієтсестри у медзакладі, ознайомтеся з докладним переліком обов’язків цього персоналу та вимоги до цієї посади відповідно до законодавства.
Совет по лечебному питанию в ЛПУ – это консультативно-совещательный орган по вопросам организации питания в медучреждении. Читайте, какие функции выполняет совет, кто в него входит и как организовать его работу правильно.