Норми харчування змінили – наказ МОЗ

7 грудня набув чинності наказ МОЗ № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», який вперше за 18 років змінює норми потреб в харчових речовинах та уводить нові категорії.

В новому наказі МОЗ переглянули добові норми для різних категорій населення:

  • Дітей різного віку
  • Підлітків
  • Дорослих
  • Вагітних жінок
  • Працівників особливо важкої фізичної праці.

Нововедення:

  • врахували стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки, які дають рекомендації з огляду на зростання рівня захворюваності дитячим ожирінням також і в країнах Східної Європи.  Тому в нових нормах харчування зменшили калорійність харчування.
  • зменшили норму потреб у вітаміні А, збільшили норму вітаміну D, фолієвої кислоти.
  • вперше ввели норми харчування для вагітних жінок та жінок, які годують груддю.
  • додали нову групу для працівників особливо важкої фізичної праці, до якої належать військовослужбовці спеціального призначення.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

НАССР у медзакладі: як впровадити

Читайте, з чого почати впровадження системи НАССР, як правильно це зробити, що вказати у програмах-передумовах, а також за що відповідають працівники та керівник закладу
5857

Лечебное питание: организация в ЛПУ

Организация лечебного питания требует участия медицинских сотрудников на каждом уровне управления. Читайте, как согласно законодательству планировать, контролировать организацию питания больных и кто отвечает за каждый шаг приготовления и подачи еды в лечебно-профилактическом учреждении
12529

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – организация работы

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – это консультативно-совещательный орган по вопросам организации питания в медучреждении. Читайте, какие функции выполняет совет, кто в него входит и как организовать его работу правильно.
1508

Документація сектору лікувального харчування

Перегляньте докладний перелік документів, які врегульовують діяльність секторів лікувального харчування у медичному закладі на законодавчому рівні, а також дізнайтеся, які саме локальні документи треба розробити, щоб організувати лікувальне харчування у медзакладі бездоганно.
4854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді