Почала роботу Парламентська платформа боротьби з туберкульозом

3 жовтня на засіданні круглого столу «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом: об’єднуємо зусилля для подолання епідемії» в МОЗ підписали Декларацію щодо подолання епідемії туберкульозу в Україні. Що це означає?

Підписання Декларації означає  активніше залучення громадського суспільства і лікарів усіх спеціалізацій до виявлення і лікування туберкульозу. В першу чергу, це стосується первинної ланки медичної допомоги, педіатрів, сімейних лікарів. Окрім того, більше уваги приділятимуть амбулаторному лікуванню туберкульозу. Наразі в Україні працюють кабінети контрольованого лікування туберкульозу, а також впроваджуються моделі амбулаторного супроводу пацієнтів за участі організацій:

  • Мережа ЛЖВ
  • Альянс громадського здоров’я
  • Товариство Червоного Хреста

Почала роботу Парламентська платформа боротьби з туберкульозомЧитайте: "Медична карта амбулаторного хворого: скачайте бланк"

Згідно зі стратегією ВООЗ «The END TB» до 2035 року туберкульоз має бути повністю подоланий.

Масштаби захворюваності та успіхи в боротьбі з туберкульозом в України за даними МОЗ:

  • В 2016 році зменшилась кількість хворих на туберкульоз до 67, 6 на 100 тис. людей. Але в деяких  областях України, як-от Київська, Донецька, Львівська тощо показники захворюваності навпаки виросли.
  • Кількість рецидивів не змінилася. В 2014 році вона становила 5025 ( це 16,4% від усієї кількості), в 2015 – 6255 (20,7 %), в 2016 – 5508 (19,1%).
  • В 2016 році виросла кількість вакцинованих дітей сироватками БЦЖ. Так, у 2015 році – це 39, 9% немовлят, а вже у 2016 – 72,2 %.
  • В 2016 році на лікування туберкульозу та запровадження протитуберкульозних програм держава надала 512 млн гривень. Завдяки цьому вдалося  задовольнити потребу хворих у протитуберкульозних препаратах повністю.   

Актуальне в журналі «Управління закладом охорони здоров'я»:

Нове у закупівлі ліків та медичних виробів

Ось і маємо нову редакцію Національного переліку лікарських засобів та змінені правила держреєстрації медвиробів. Проаналізуємо зміни, важливі для проведення закупівлі закладами охорони здоров’я, які повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді