Фінансування системи охорони здоров’я у проекті бюджету на наступний рік

У проекті Державного бюджету-2017 передбачено збільшення загальних видатків на медицину на 3,4 млрд. грн. (на 6%) та видатків на закупівлю ліків — на 2 млрд. грн. (на 50,6%).

Серед загальних видатків держбюджету частка на фінансування медицини складає 7,7%.

Проект Держбюджету на 2017 рік пропонує збільшити обсяг медичної субвенції для регіонів на 2,4 млрд. грн або на 5,3%. Обсяг медичної субвенції було визначено без врахування видатків на оплату комунальних послуг медичних закладів, оскільки передбачалося, що їх оплата здійснюватиметься за рахунок власних доходів місцевих бюджетів. В Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що розуміють ризик такого підходу, оскільки фінансові можливості громад є дуже різними. В результаті фіскальної децентралізації фінансові ресурси місцевих бюджетів сконцентровані здебільшого у містах, а також районах. Тому для багатьох громад (переважно, для ізольованих сільських районів) виділення коштів на оплату комунальних послуг в медицині може виявитись складним завданням.

Аби згладити нерівність фіскальної спроможності громад, у проекті Держбюджету на наступний рік їм передбачено виділити 15 млрд. грн. стабілізаційної дотації.

Щодо збільшення видатків на закупівлю ліків у 2017 році, то найбільше ресурсів відведено на закупівлю препаратів для лікування туберкульозу та препаратів для хворих на ВІЛ/СНІД. На 58% збільшено видатки на закупівлі ліків для дитячої онкології.

За інформацією офіційного порталу МОЗ України

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді