Медичне страхування: яких реформ чекати у 2017 році

Перехід на страхову модель системи охорони здоров’я в Україні має розпочатися вже у 2017 році, — розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

У МОЗі розраховують, що процес переходу триватиме три роки. Найперше, планують запровадити сімейну медицину європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров’я (поліклініки, амбулаторії, ЦПМСД).  За цією моделлю, українці вільно обиратимуть сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей та підписуватимуть з ним прямі угоди, в яких буде чітко прописано обсяг послуг, гарантованих і оплачених державою. Пацієнт зможе змінити сімейного лікаря. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн. Прив’язка до місця проживання скасовується.

Лікарі первинної ланки зможуть обирати будь-яку організаційну форму роботи: ФОПи, поліклініки, амбулаторії та ЦПМСД. Оплата роботи лікаря залежатиме від кількості укладених угод і здійснюватиметься за подушним нормативом. Технічним оператором перерахування бюджетних коштів стане страхова агенція. Запровадження нових податків чи страхових внесків не передбачається.

Медичне страхування: яких реформ чекати у 2017 році

Також вже у 2017 році для лікарів первинної ланки планують скасувати паперову звітність.

Тактика впровадження реформи буде опублікована на сайті МОЗ. Також буде створено національний рейтинг запровадження реформи в регіонах і детальні методичні матеріали, які розтлумачують роль лікарів, пацієнтів і місцевих адміністрацій.

За інформацією офіційного порталу МОЗ України

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді