Депутати пропонують запровадити душпастирську опіку в медичних закладах

Відповідний законопроект про внесення змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (щодо запровадження душпастирської опіки в сфері охорони здоров'я) зареєстровано у Верховній Раді (№ 4987).

У законопроекті визначено, що душпастирська опіка — це діяльність в закладах охорони здоров'я священнослужителів (капеланів), уповноважених релігійними організаціями, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, спрямована на забезпечення релігійних та духовних потреб пацієнтів, членів їх сімей, а також працівників закладів охорони здоров'я.

Законопроект передбачає право пацієнта, який перебуває на стаціонарному лікуванні, на допуск до нього осіб, які здійснюють благодійну діяльність (волонтерів, представників благодійних, громадських, релігійних організацій), а також священнослужителя (капелана) для здійснення душпастирської опіки, у тому числі шляхом відправлення богослужіння та релігійного обряду.

Також запропоновано доповнити Закон про охорону здоров’я статтею 242 «Душпастирська опіка в сфері охорони здоров'я». Цією статтею передбачено, що для координації заходів душпастирської опіки в сфері охорони здоров'я центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері охорони здоров'я, створює дорадчий орган — Душпастирську раду, до складу якої включаються представники заінтересованих релігійних управлінь і центрів, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку.

Священнослужителі (капелани) можуть здійснювати свою діяльність на волонтерських або громадських засадах. Медичні заклади мають право брати на роботу священнослужителів (капеланів) для здійснення душпастирської опіки, які пройшли спеціальну підготовку, відбір й уповноважені релігійними організаціями. А також священнослужителі (капелани) можуть входити до складу комісій з питань біоетики, що діють у медичних закладах.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50762

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3462

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6957

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді