Всесвітній день боротьби з гемофілією

У більшості європейських країнах зафіксовано 13-18 випадків гемофілії на 100 тисяч чоловічного населення. Хворіють головним чином чоловіки, жінки-лише носії мутантного гена і передають гемофілію синам.

Вже більше 20 років щорічно, 17 квітня, відзначається Всесвітній день боротьби з гемофілією. Вперше цей день був відзначений 17 квітня 1989 року за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та Всесвітньої Федерації Гемофілії.

До речі, дата  події була обрана не випадково. 17 квітня — це день народження Френка Шнайбеля, засновника Всесвітньої Федерації Гемофілії.

Гемофілія — спадкове генетичне захворювання, пов’язане з порушенням коагуляції  крові; хворий може страждати від сильних і тривалих кровотеч, що виникають в результаті будь-якої травми або рани. Хворіють головним чином чоловіки, жінки — лише носії мутантного гена і передають гемофілію синам.

Кожного року Всесвітній день гемофілії проходить під певним гаслом, що дає можливість детально зосередитись на тій чи іншій проблемі цієї хвороби. Відомо, що гемофілією страждав син останнього російського імператора Миколи ІІ — Олексій, а найвідомішою носійкою гемофілії в історії була королева Вікторія.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50554

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3453

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6848

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді