Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Сьогодні на хворобу Паркінсона страждає за різними даними – від 100 до 200 хворих на 100 тисяч населення. Головна мета Всесвітнього дня Паркінсона — проінформувати суспільство про проблему цієї хвороби та надати підтримку хворим, їх сім’ям.

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно 11 квітня проводиться Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.

Хвороба Паркінсона названа на честь англійського лікаря Джеймса Паркінсона, який вперше описав симптоми цього захворювання. Це прогресуюче рухове порушення, яке супроводжується порушеннями мови, тремором та ригідністю м’язів, сповільненням рухів.

Сьогодні на хворобу Паркінсона страждає за різними даними – від 100 до 200 хворих на 100 тисяч населення. Найчастіше це захворювання можна спостерігати у літніх людей (старше 65 років). За статистикою чоловіки хворіють трохи частіше, ніж жінки.

Головна мета Всесвітнього дня боротьби з хворобою Паркінсона — підвищити обізнаність населення щодо хвороби, надання підтримки хворим та їхнім сім’ям. У 1997 році Європейською асоціацією хворих з проблеми хвороби Паркінсона (EPDA) та Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) біла прийнята Хартія прав пацієнтів з хворобою Паркінсона, за якою хворі мають право на вчасне отримання точного діагнозу, отримувати безперервну та послідовну медичну допомогу, брати участь у лікувальному процесі тощо.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50579

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3454

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6852

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді