В Україні стартував проект присвячений Всесвітньому дню донора крові

З 14 червня по 14 липня 2013 року для всіх охочих безоплатно здати кров у закладах охорони здоров’я по всій країні будуть поширюватися буклети з детальною інформацією щодо підготовки до донорства, протипоказань, а також адрес пунктів забору крові у різних регіонах.

11 травня 2013 року стартував Всеукраїнський проект «Твоя крапля крові — початок моря життя». Проект приурочений до Всесвітнього дня донора, який щорічно відзначається у багатьох країнах. З 14 червня по 14 липня 2013 року для всіх охочих безоплатно здати кров у закладах охорони здоров’я по всій країні будуть поширюватися буклети з детальною інформацією щодо підготовки до донорства, протипоказань, а також адрес пунктів забору крові у різних регіонах.

На сьогодні в Україні більше 75 тисяч осіб мають статус почесного донора України. Це ті люди, які більше 40 разів безоплатно здавали кров або більше 60 — плазму.

Донором крові в Україні може стати кожен охочий українець віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кілограм та який не має проблем зі здоров’ям. Перед здачею крові кожен донор проходить обов’язкове медичне обстеження. Тому, як зауважив на прес-конференції з нагоди старту проекту завідувач відділенням трансфузіології НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України Дмитро ПЕРЕТЯТКО, це також «гарна нагода перевірити власний стан здоров’я».

У свою чергу держава пильно слідкує за якістю донорської крові. У березні 2013 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку скринінгу донорської крові та її компонентів на гемотрансмісивні інфекції» від 19.02.2013 № 134. Окрім цього, в Україні впроваджується модернізація лабораторій закладів служби крові та оснащення їх сучасними автоматизованими системами імунохемілюмінесцентного аналізу.

Варто зазначити, що за останні 5 років заготівлі донорської крові зросли. Майже кожного року показник первинних донорів (осіб, які здають кров вперше) залишається стабільним — близько 40% від загальної кількості донорів. А кількість донорів, що здають плазму, зросла майже на 13%.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді