МОЗ роз’яснило інформацію щодо неповної забезпеченості деяких регіонів України вакцинами

Прес-служба Міністерства охорони здоров’я України надала коментарі щодо неповної забезпеченості вакцинами деяких регіонів України.

Нещодавно з’явилась інформація про те, що на Донеччині та Буковині при проведенні планової імунізації населення невистачило вакцини. Прес-служба МОЗ у свою чергу дала коментарі щодо цих даних.

Розподіл імунобіологічних препаратів на рівні лікувально-профілактичних закладів здійснюють структурні підрозділи з питань охорони здоров'я обласних (міських) державних адміністрацій. Кожного року регіони формують заявки на необхідну кількість вакцини. МОЗ у свою чергу відповідно до цих заявок,  наявних залишків препаратів у лікувально-профілактичних закладах та в межах виділених бюджетних коштів з урахуванням 100% річної потреби здійснює закупівлі необхідної кількості імунобіологічних препаратів.

Проте з часів фінансово-економічної кризи 2008–2009 років  почала прогресувати тенденція щодо зниження показника фінансового забезпечення потреби, зокрема в поточному році до 64,8%. Це призвело до виникнення значної групи дітей, котрих не вакцинували вчасно та які потребують відповідних заходів у наступних роках.

Також населення було стурбоване через піврічну заборону  використання вакцини дифтерійно-правцевої групи (АКДП, АДП, АДП-м, АД-м) та вакцини для профілактики гепатиту В. Проте від 14.06.2013 вийшло розпорядження Держлікслужби України, згідно з яким було прийнято рішення щодо поновлення обігу та використання вищезгаданих вакцин на підставі позитивних результатів їх повного лабораторного дослідження в Лабораторії з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів (МІБП) ДП «Державного експертного центру МОЗ України».

Заборону було знято листами Держлікслужби від 14.06.2013 № 13317-1.3/2.0/17-13, № 13322-1.3/2.0/17-13, № 13321-1.3/2.0/17-13, № 13320-1.3/2.0/17-13, № 13319-1.3/2.0/17-13

Варто зауважити, що подібні випадки тимчасових заборон різних імунобіологічних препаратів негативно впливають на проведення планових заходів імунізації населення. Але МОЗ України вживає всіх необхідних заходів задля повного забезпечення регіонів необхідними вакцинами та дотримання розпорядку вакцинації згідно з діючим Календарем профілактичних щеплень. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді