В Україні більше 1,2 мільйони громадян інфіковані гепатитом

Цього року Всесвітній день боротьби з гепатитом проводиться під загальним гаслом «Це гепатит. Знайте його. Захищайтеся від нього». За даними ВООЗ на сьогодні приблизно 240 мільйонів людей хронічно інфіковані гепатитом В та близько 150 мільйонів людей страждають на гепатит С.

Щороку 28 липня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Головна мета події — підвищення рівня знань громадськості про вірусні гепатити та ризики захворювань, збудником яких є вірусний гепатит. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) на сьогодні приблизно 240 мільйонів людей хронічно інфіковані гепатитом В та близько 150 мільйонів людей страждають на гепатит С.

Цього року Всесвітній день боротьби з гепатитом проводиться під загальним гаслом «Це гепатит. Знайте його. Захищайтеся від нього», адже у більшості регіонів світу люди недостатньо обізнані щодо загрози цього захворювання.

Головна мета глобальної кампанії — це перехід від знань до дій стосовно «прихованої епідемії гепатиту». За інформацією ВООЗ більшість людей з хронічною інфекцією гепатиту B та C не знають, що вони є носіями хвороби. А отже, вони мають можливість поширити інфекцію серед інших людей, навіть не усвідомлюючи цього.

Отже, Всесвітній день боротьби з гепатитом покликаний привернути увагу громадськості до конкретних дій, а саме:

  • Посилення профілактики та боротьби з вірусним гепатитом, викликаних ним хвороб;
  • Збільшення відсотка вакцинації проти гепатиту В, включення цієї вакцини у національні програми;
  • Координації заходів, покликаних зупинити епідемію вірусного гепатиту;

В Україні Всесвітній день боротьби з гепатитом відзначається вже третій рік поспіль. Цього року проблема гепатиту стало темою прес-конференції, що проходила в межах Школи медичної журналістики у Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ). 
ВООЗ оцінює Україну як країну з середнім рівнем поширення вірусного гепатиту С. За її даними, у нас інфіковані близько 3% громадян, що становить приблизно 1,2 мільйони осіб.

Не варто забувати, що серед професійних захворювань медичних працівників вірусні гепатити В і С займають провідне місце. Дослідження, проведені у центрах гемодіалізу, довели, що приблизно у третини медичного персоналу є маркери поточної або раніше перенесеної інфекції, обумовленої вірусом гепатиту В. Більше того, частота виявлених маркерів зростає зі стажем роботи у медицині. Детальну інформацію щодо профілактики професійних захворювань медичних працівників на вірусні гепатити ретельно ви можете знайти у січневому (№ 01/2012) номері журналу «Управління закладом охорони здоров’я».

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді