Зміни у процедурі надання допомоги ВІЛ-інфікованим громадянам

Державна служба України соцзахворювань розробила наказ щодо вдосконалення допомоги ВІЛ-інфікованим громадянам. Зокрема, згідно з документом, АРТ може проводитись тільки при наявності письмової згоди пацієнта.

Державна служба України соцзахворювань розробила наказ щодо вдосконалення допомоги ВІЛ-інфікованим громадянам. Відповідним наказом МОЗ «Про затвердження нормативно-правових актів з питань вдосконалення організації медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ» № 585 запроваджено Порядок встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції, Порядок ведення обліку людей, які живуть з ВІЛ, та здійснення медичного нагляду за ними та Порядок організації медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД, а також дітям, народженим ВІЛ-інфікованими жінками.

Зокрема, зазначеними порядками визначені показання для надання стаціонарної спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД, окреслені основні вимоги щодо надання такої допомоги. Також Порядок регламентує процес лікування хворих на ВІЛ/СНІД препаратами антиретровірусної терапії (АРТ).

Згідно з документом, АРТ може проводитись тільки при наявності письмової згоди пацієнта на проведення такої терапії з дотриманням умов щодо конфіденційності персональних даних та поваги до особистих прав і свобод громадян, визначених законодавством України. Антиретровірусні препарати видаються пацієнту відповідно до вимог клінічних протоколів антиретровірусної терапії ВІЛ-інфекції з розрахунку на 1 місяць лікування (при високій прихильності лікування — 3 місяці).

Окрім цього,  порядки окреслюють вимоги до закладів охорони здоров’я, які забезпечують спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу людям, які живуть з ВІЛ-інфекцією/СНІДом, а також — до кваліфікаційного рівня фахівців.

Наказ набуває чинності з дня його офіційного опублікування. Наразі перебуває на реєстрації в Мін’юсті.

Нагадаємо, що про основні функції, які покладаються на головну медичну сестру міждисциплінарної команди із забезпечення медико-соціальної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям та їх сім’ям ви можете прочитати у травневому номері  журналу «Довідник головної медичної сестри»

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді