Донорство в Україні: прес-конференція у Київському обласному центрі крові

30 серпня на базі Комунального закладу Київської обласної ради «Київський обласний центр крові» відбулась прес-конференція, присвячена темі донорства в Україні.

30 серпня на базі Комунального закладу Київської обласної ради «Київський обласний центр крові» відбулась прес-конференція, присвячена темі донорства в Україні. Зокрема, учасниками заходу стали Петро ВЕРБИЦЬКИЙ, головний лікар зазначеного вище закладу, та начальник управління спеціалізованої медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Євген МОРОЗ.

На заході зазначалося, що сучасна медицина не обходиться без впровадження новітніх методів лікування, збільшення обсягів високотехнологічних оперативних втручань. Усе це потребує від служби крові України збільшення обсягів заготівлі та забезпечення закладів охорони здоров’я безпечними та якісними компонентами і препаратами донорської крові.

За словами Євгена МОРОЗА, Міністерство охорони здоров’я України тримає на постійному контролі стан діяльності служби крові та можливість забезпечення закладів охорони здоров’я безпечними та якісними препаратами крові у регіонах, а також перспективи розвитку виробничої та клінічної трансфузіології.

На державному рівні Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ) впроваджується у діяльність регіональних закладів служби крові сучасна система скринінгу донорської крові та її компонентів на маркери інфекцій, що передаються з кров’ю. Ця система включає автоматизовані лабораторні комплекси із застосуванням методів імунохемілюмінісцентного аналізу та ампліфікації нуклеїнових кислот.

Також заплановані заходи з вірусної інактивації заготовлених компонентів донорської крові. Разом із підвищенням рівня інфекційної безпеки продуктів крові в Україні збільшуються обсяги заготівлі донорських тромбоцитів, отриманих на апаратах автоматичного цитаферезу, що значно поліпшить стан забезпечення пацієнтів з онкологічними та гематологічними захворюваннями. Зокрема, у березні 2013 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку скринінгу донорської крові та її компонентів на гемо трансмісивні інфекції» від 19.02.2013 № 134.

Головний лікар закладу Петро ВЕРБИЦЬКИЙ зазначив, що для самозабезпечення країни гемотрансфузійними засобами, якого вимагає Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Європейський союз (ЄС), розвиток донорства крові та її компонентів має ключове значення.

Функціонування служби крові України до цього року здійснювалася під грифом «Таємно». Проте у 2013 році заборону розголошувати дані щодо кількості донорів, донацій, обсягів заготівлі крові та її компонентів було знято. Відтепер можна прослідкувати, що останнім часом існує тенденція щодо стабілізації кількості донорів в Україні.

В цілому за 2012 рік стало донорами 605 798 осіб, загальна кількість донацій становила 814 265 разів. Заготовлено донорської крові було майже 400 000 л, плазми ― більше 200 000 л.

Більше фото з події шукайте на нашій сторінці у Facebook.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді