Які інноваційні підходи боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом застосовують у регіонах України?

На Вінниччині визначали хронометраж роботи лікаря-інфекціоніста, а на Херсонщині застосовували інтерактивний компонент.

У Державній службі України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань (Держслужбі України соцзахворювань) розглянули інноваційні проекти управління та фінансування медичними закладами, які надають послуги з діагностики, профілактики та лікування ВІЛ-інфекції.

Свої проекти під час тематичного круглого столу представляли головні лікарі Чернігівської, Житомирської, Вінницької та Херсонської областей. Кожна область запропонувала свою модель поліпшення механізмів управління та раціоналізації надання послуг ВІЛ-інфікованим пацієнтам та групам ризику.

Фахівцями Вінницької області був визначений хронометраж робочого часу лікаря-інфекціоніста під час амбулаторного прийому пацієнтів. На думку вінницьких лікарів оптимальний розрахунок ­— 2 працівники на 1000 дорослих осіб, хворих на ВІЛ-інфекцію із середнім розрахунком навантаження 45 хвилин на одного пацієнта.

Представники Чернігівського обласного центру СНІДу запропонували шляхи удосконалення організаційної структури закладів, їх міжвідомчої взаємодії на загальнодержавному та регіональному рівні, а також визначили оптимальну схему підпорядкування працівників.

Спеціалісти Херсонської області поділились досвідом впровадження інтерактивного компоненту в роботі служби протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Зокрема надання консультативної допомоги «Телемедицина», яка передбачає онлайн-консультації на тему медичного та соціального супроводу пацієнтів, їх переадресацію та медичний патронаж.

Вищезгадані області, а також Полтавщина і Закарпаття, було обрано на конкурсній основі для проведення пілотних досліджень щодо вдосконалення механізмів управління та раціоналізації надання послуг ВІЛ-інфікованим пацієнтам та групам ризику.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді