«Кожний громадянин повинен мати можливість купити в аптеці необхідний препарат», — Інна ДЕМЧЕНКО

У Державній службі України з лікарських засобів обговорили нагальні питання фармацевтичного ринку України. Зокрема: чому в Україні відсутні деякі лікарські засоби?

24 вересня у Державній службі України з лікарських засобів (Держлікслужбі України) відбулась зустріч представників відомства з вітчизняними пацієнтськими організаціями. Зустріч була ініційована Держслужбою, як реакція на ряд звернень пацієнтських організацій з приводу доступності деяких груп хворих до лікування.

Під час обговорення особлива увага була приділена питанням відсутності на фармацевтичному ринку деяких лікарських засобів. Зокрема, однією з проблем є те, що ринок формують бізнес-компанії, які керуються вигодою в політиці імпорту та дистрибуції препаратів на територію України, а не філантропією.

Цю проблему не так просто вирішити, адже Держлікслужба України не має законодавчих важелів впливу на процедуру реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів та бізнес-процеси, що пов’язані з їх ввезенням до України. Незважаючи на це, представники Держлікслужби України та пацієнтських організацій вирішили не залишатися осторонь цього питання. Було запропоновано розпочати переговори щодо співпраці з ДК «Ліки України» та приватними компаніями-імпортерами, які повинні взяти на себе обов’язки поліпшення доступу до препаратів, які не є зараз загальнодоступними через бізнес-інтереси фармацевтичних компаній.

Окремо була розглянута можливість скорочення часу, який витрачається на реєстрацію (перереєстрацію) лікарських засобів. Так, згідно ініціатив Держлікслужби України, якщо лікарський засіб вже зареєстрований в Європейському Союзі, то він не повинен проходити повторні процедури в ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України». Відповідні пропозиції у вигляді проекту постанови Кабінету Міністрів України опубліковані на офіційному сайті Держлікслужби України 18 лютого 2013 року.

«Усі ми живемо в одній державі, кожен з нас може зустрітись із проблемою відсутності необхідних лікарських засобів. Тому це спільне питання, і ми не можемо, і не маємо права його ігнорувати. Кожний громадянин повинен мати можливість купити в аптеці необхідний препарат», — зазначила Перший заступник Голови Держлікслужби України Інна  ДЕМЧЕНКО.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді