GMP-сертифікація: бути чи не бути?

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) пропонує скасувати GMP-сертифікацію для вакцин, а лікарі вважають, що тільки така сертифікація гарантує якість вакцини.

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) пропонує скасувати GMP-сертифікацію для вакцин. Відповідний проект постанови Уряду був розміщений на офіційному сайті відомства.

Наразі при реєстрації імунобіологічних препаратів обов’язковим є підтвердження відповідності умов виробництва медичних імунобіологічних препаратів вимогам належної виробничої практики (GMP), яке надається Державною службою України з лікарських засобів (Держлікслуюбою). На думку фахівців МОЗ це заважає потраплянню на ринок деяких імунобіологічних препаратів російського виробництва.

Проте, лікарі впевнені — GMP-сертифікація гарантує безпеку на якість вакцин. Саме GMP-сертифікат означає, що продукція вироблена в суворій відповідності з необхідним хімічним складом в умовах, що не допускають попадання сторонніх речовин, а також належним чином упакована, що гарантує збереження всіх властивостей протягом терміну придатності.

На думку експертів будь-які вакцини російського або індійського походження потребують належних перевірок, а отже проведення сертифікації таких препаратів є обов’язковою.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді