Європейський досвід боротьби з фальсифікацією ліків

Експерт Ради Європи Франсуа-Ксав’є ЛЕРІ розповів про проблему фальсифікації лікарських засобів у Європі та яким чином можна виявити підроблені ліки.

Начальник відділу фармацевтичної служби, захисту здоров’я споживачів і боротьби з контрафактною продукцією Європейського директорату якості лікарських препаратів та медичних послуг Ради Європи (EDQM) Франсуа-Ксав’є ЛЕРІ розповів про те, як борються з фальсифікацією ліків у країнах Європи.

Експерт розповів, що загроза фальсифікованих ліків є більше ніж серйозною. Приймаючи лікарський засіб, пацієнт очікує певного результату, і якщо він не настає, перебіг хвороби може бути непередбачуваним.

У приклад можна навести масштабний інцидент 2007 року, коли на фармацевтичний ринок потрапив підроблений препарат гепарин (виробляється на основі речовини, що запобігає зсіданню крові). Тоді на совість виробників підробленої партії лікарського засобу лягло понад 60 людських смертей.

Окремо експерт Ради Європи розповів про те, як можна виявити фальсифікований препарат. За словами Франсуа-Ксав’є ЛЕРІ досвідчений фармацевт без проблем може виявити підробку за зовнішнім виглядом упаковки. Загалом, підроблений лікарський засіб  можна швидко виявити у спеціально обладнаній лабораторії, проте, якщо виробники фальсифікату використовують певну концентрацію активної речовини, виявити підробку важко.

Також експерт поділився європейським досвідом боротьби з фальсифікацією лікарських засобів.  Для запобігання фальсифікації ліків у Європі була розроблена ціла низка цільових програм, зокрема у галузі правового захисту виробництва лікарських препаратів. Серед них загальноєвропейський проект «eTACT» з розробки системи контролю та відстеження ліків. За допомогою цієї системи, наприклад, відповідні державні органи можуть відстежувати місцезнаходження та пересування конкретного лікарського препарату.

На останок Франсуа-Ксав’є ЛЕРІ порадив, як українським споживачам можна вберегтися від підроблених лікарських засобів. По-перше, варто купувати ліки лише у легальних аптеках. Не варто купувати ліки через інтернет, адже такий продаж лікарських засобів в Україні заборонений. По-друге, пацієнт не має робити жодних власних додаткових перевірок препарату. Якщо у вас виникли хоч якісь сумніви з приводу якості лікарського засобу — зверніться до фармацевта, він точно знає звідки ці ліки потрапили в аптеку.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді