Хронічні захворювання — один з головних чинників жіночої смертності

За даними ВООЗ у 2011 році середній вік жінок у 46 країнах перевищував 80 років, у той час як в африканських регіонах ВООЗ цей показник значно менший — 58 років.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підготувала інформаційний бюлетень, в якому йдеться мова про проблеми здоров’я жінок у різний віковий період.

Зокрема, за даними ВООЗ у 2011 році середній вік жінок у 46 країнах перевищував 80 років, у той час як в африканських регіонах ВООЗ цей показник значно менший — 58 років.

На сьогодні головними чинниками смертності жіночого населення є:

  1. ВІЛ/СНІД. У 2011 році близько 492 тисяч жінок віком 15–24 років у країнах з середнім та низьким рівнем розвитку були інфіковані ВІЛ. Більше того, ВІЛ/СНІД є головною причиною смертності жінок репродуктивного (15–44 роки) та дорослого (20–59 років) віку.
  2. Травми. У країнах з високим та середньо-високим рівнем доходу першою за значущістю причиною смерті серед дівчаток-підлітків є травми в результаті дорожньо-транспортних аварій. Серед жінок дорослого віку самоушкодження і травми в результаті дорожньо-транспортних аварій входять до десятки основних причин смерті.
  3. Інвалідність. Одна з головних причин смертності жінок дорослого віку та літніх жінок — інвалідність. Жінки-інваліди мають нижчі показники здоров’я, більш низькі рівні освіти і економічної участі і більш високі показники зубожіння, ніж інші жінки.Серед жінок літнього віку головними проблемами є поганий зір (у тому числі катаракта), погіршення слуху, артрит, депресію і деменцію.
  4. Туберкульоз. За статистичними даними у країнах з низьким рівнем життя туберкульоз входить до п’ятірки головних причин смертності серед дорослих жінок.
  5. Неінфекційні захворювання. Вони є головними чинниками смертності літніх жінок. Зокрема на перше місце дослідники ставлять серцево-судинні та онкологічні захворювання.
  6. Вагітність та пологи. Материнська смертність є однією з гострих проблем сучасного суспільства.  В результаті ускладнень вагітності та пологів близько 287 тисяч жінок, причому 99% з цих випадків смерті відбувається в країнах, що розвиваються.

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді