В Україні розпочинається перший етап впровадження автоматизованої системи відстеження лікарських засобів

Головна мета впровадження системи — унеможливлення потрапляння фальсифікованих лікарських засобів на ринок України.

Україна поступово крокує до впровадження автоматизованої системи відстеження лікарських засобів в обігу (далі — Системи). Після успішної апробації Системи, що відбулась у липні 2013 року, український фармацевтичний ринок готується до наступного рівня: промислової апробації та поступового переходу до першого етапу впровадження Системи.

Поступовий перехід до автоматизованої системи відстеження лікарських засобів в обігу буде здійснюватись наступним чином:

  • Перша черга (2012–2013 роки) — впровадження Системи в інформаційне середовище Державної служби України з лікарських засобів (Держлікслужби України), створення бази даних, що забезпечить внесення інформації щодо кодування упаковок лікарських засобів виробниками, дистриб’юторами та інше. Залучення вітчизняного виробника та/або іноземного виробника (імпортера) лікарських засобів для пілотної експлуатації Системи з метою відслідковування та ідентифікації упаковки лікарського засобу при реалізації кінцевому споживачу.
  • Друга черга (2013–2014 роки)— підключення до системи виробників та оптових (дистриб’юторських) компаній, з метою відслідковування та ідентифікації упаковки лікарського засобу на етапі проходження від виробника до дистриб’ютора.
  • Третя черга  (2015–2016 рік) — підключення до системи кінцевих реалізаторів: торгівельних точок (аптек), лікувальних та лікувально-профілактичних закладів, з впровадженням функцій контролю за рухом лікарського засобу від виробництва до реалізації, з контролем реалізації засобів за рецептами їх вартості та формуванням даних для відшкодування витрат пільговим категоріям громадян.

Головна мета впровадження системи — унеможливлення потрапляння фальсифікованих лікарських засобів на ринок України. Кожен лікарський засіб буде маркуватись спеціальним штрих-кодом (GS1 ECC200 (data-matrix).  Саме завдяки цьому коду можна буде ідентифікувати лікарський засіб. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді