Проблемні питання розвитку медсестринства в Україні

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) планує створення нового стандарту освіти з магістратури зі спеціальності «Сестринська справа».

11 листопада у Черкаському медичному коледжі відбулась відкрита онлайн-лекція Міністра охорони здоров’я України Раїси БОГАТИРЬОВОЇ на тему «Проблемні питання розвитку медсестринства в Україні».

Зараз у вітчизняній галузі охорони здоров’я, повідомила Раїса БОГИТИРЬОВА, працює понад 592 тисячі спеціалістів з медичною освітою, понад 403 тисячі з яких — молодші спеціалісти з медичною освітою, бакалаври та магістри сестринської справи. Майже 73% молодших спеціалістів з медичною освітою — це медичні сестри.

Раїса БОГАТИРЬОВА зазначила, що будь-які реформи, які проводяться у вітчизняній галузі охорони здоров’я, неможливі без участі медичних сестер, фельдшерів, акушерок, усього середнього медичного персоналу. Таким чином, реформування медичної освіти в Україні неможливе без певних кроків і у реформуванні ступеневої медсестринської освіти надання можливості фельдшерам, медичним сестрам, акушеркам, іншим молодшим спеціалістам з медичною освітою удосконалювати свої знання за відповідною ступеневою освітою.

На сьогодні в Україні підготовка молодших спеціалістів з медичною та фармацевтичною освітою, бакалаврів і магістрів медсестринства здійснюється у 120 вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладах І – ІV рівнів акредитації. В країні функціонує 76 медичних (фармацевтичних) коледжів, два інститути медсестринства, два відділення медичних університетів. До навчального процесу залучається 8529 викладачів.

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) працює над подальшим розвитком ступеневої медсестринської освіти (дипломована медична сестра, медична сестра-бакалавр і медична сестра-магістр), і першочерговим завданням в цьому напрямку є створення нового стандарту освіти з магістратури зі спеціальності «Сестринська справа», розповіла Міністр.

«Наша мета — європейський диплом медика кожному випускнику вищого медичного навчального закладу країни. Втім, запроваджуючи міжнародні стандарти підготовки медичних сестер, ми повинні зберегти національне надбання вітчизняної вищої медичної школи, яка має у світі беззаперечний авторитет», — підкреслила Раїса БОГАТИРЬОВА.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді